Μέι: Στόχος ένα Brexit με συμφωνία το συντομότερο δυνατό

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλειλου Τερέζα Μέι δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι προτεραιότητά της παραμένει η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό. 

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις αποφάσεις του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε την «ελαστικότητα» της παράτασης που δόθηκε.

Εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης κυρωθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να βγει νωρίτερα από την ΕΕ.

Η κα Μέι χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες «δύσκολες», σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς ήθελαν μία μεγαλύτερης διάρκειας παράταση. Χαρακτήρισε την 31η Οκτωβρίου «συμβιβασμό». Τόνισε ότι η βρετανική συμμετοχή στις ευρωεκλογές μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί η Βουλή να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Πρόσθεσε ότι οι διακομματικές συνομιλίες με τους Εργατικούς μπορεί να είναι «ασυνήθιστες» και «άβολες», αλλά πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Επανέλαβε ότι αν μια συμφωνία με τους Εργατικούς δεν καταστεί δυνατή, τότε θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών διάφορες επιλογές για την κατάληξη του Brexit. Αναγνώρισε δε τον εκνευρισμό που επικρατεί στη χώρα για τη δυστοκία των
προσπαθειών κατάληξης στο Brexit, καλώντας τους βουλευτές να αναλογιστούν ότι η άρση του αδιεξόδου στο Brexit είναι το πιο σημαντικό θέμα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν καταλόγισε την ευθύνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο στην πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση είναι «σοβαρές, λεπτομερείς και
εν εξελίξει», αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί με κάποια αιτήματα των Εργατικών. Είπε επίσης ότι το δεύτερο δημοψήφισμα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των  συζητήσεων. Η κα Μέι δέχθηκε έντονες επικρίσεις από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της, όπως ο σερ Μπιλ Κας, ο οποίος έκανε λόγο για «παράδοση» της πρωθυπουργού στην ΕΕ, καλώντας την να παραιτηθεί.

Δέχθηκε επίσης πολλές παροτρύνσεις από βουλευτές κομμάτων της να αντιπολίτευσης να αποδεχθεί ένα δεύτερο επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα, εκκλήσεις που απέρριψε.
Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός