Σε κλουβί για τρεις μήνες

Οίκος ευγηρίας στην πόλη Ουραγιάσου, ανατολικά του Τόκιο, αποτελεί αντικείμενο διοικητικής έρευνας, ύστερα από καταγγελία ότι το προσωπικό έδενε τους τροφίμους στα κρεβάτια τους και τους φορούσε χειροπέδες, ενώ κρατούσε έναν ανάπηρο άνδρα σε κλουβί για ζώα, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Οι 26 οικότροφοι του γηροκομείου, πολλοί από τους οποίους ασθενείς με άνοια, δένονταν τακτικά στα κρεβάτια τους με σχοινιά και χειροπέδες, γράφει η εφημερίδα Μαϊνίτσι καταγράφοντας μια τελευταία υπόθεση κακομεταχείρισης σε βάρος ηλικιωμένων σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία. Επικαλούμενη μια πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο, η ιαπωνική εφημερίδα γράφει ότι ένας ανάπηρος άνδρας, ηλικίας γύρω στα 30, παρέμενε έγκλειστος σε κλουβί που έχει σχεδιαστεί για κατοικίδια ζώα επί τουλάχιστον τρεις μήνες, με μια κουβέρτα και μια τουαλέτα μέσα. Ο άνδρας, θύμα ενός τροχαίου, ήταν σωματικά και διανοητικά ανάπηρος.

Το γηροκομείο με τέσσερις εργαζόμενους στο προσωπικό του, δεν έχει άδεια λειτουργίας και οι αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, έως ότου μια πρώην εργαζόμενη σε αυτό που έφυγε τον Ιανουάριο, τις ενημέρωσε. \"Λάβαμε ένα τηλεφώνημα από κάποιο άτομο που μας κατήγγειλε κρούσματα κακοποίησης σε αυτό το γηροκομείο\", είπε εκπρόσωπος της νομαρχίας Σίμπα όπου βρίσκεται ο οίκος ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η νομαρχία διεξήγαγε την Παρασκευή έλεγχο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση ήταν εκ πρώτης όψεως λιγότερο ωμή σε σχέση με αυτή που περιέγραψε το καταγγέλλον άτομο. Ωστόσο είδαμε έναν άνθρωπο με χειροπέδες\". Η έρευνα συνεχίζεται, διευκρίνισε.

Δημοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι διενήργησαν ελέγχους πρόσφατα στο γηροκομείο και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι ελεγκτές δεν είδαν κλουβί αλλά είδαν ένα άτομο δεμένο σε κρεβάτι.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο διευθυντής του γηροκομείου είπε πως τρόφιμοι περιορίζονταν σωματικά (δηλαδή δένονταν) για να μην πέσουν από το κρεβάτι τους και σε αυτό είχαν συναινέσει οι οικείοι τους.

Μέλος του προσωπικού του γηροκομείου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο ότι είχε χρησιμοποιηθεί το κλουβί όπως \"ένας φράκτης για τα βρέφη και ο τρόφιμος μπήκε σε αυτό με τη θέλησή του. Ο τρόφιμος είχε τη συνήθεια να ρίχνει από τα κρεβάτια τους άλλους ενοίκους\".

Όλο και περισσότερα τέτοιου είδους γηροκομεία λειτουργούν στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται και δεν μπορούν όλοι να αντιμετωπίζουν οικονομικά τη διαμονή τους σε πιο ακριβούς και με άδεια λειτουργίας οίκους ευγηρίας.
Πηγή: skai.gr