Κλείσιμο

ΟΗΕ: Υπάρχει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, χρειάζεται βοήθεια

Για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα έκανε λόγο την Τετάρτη ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα αν εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη από όλους τους ενδιαφερόμενους, να απαλύνει τον πόνο του λαού της Βενεζουέλας. 

«Η κλίμακα των αναγκών είναι σημαντική και αυξανόμενη. Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται στη Βενεζουέλα προκειμένου να επεκτείνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Λόουκοκ. 

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα είπε ότι περίπου το ένα τέταρτο των Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας λέγοντας παράλληλα πως εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Εδουάρδο Στάιν, τον κοινό απεσταλμένο για τους Βενεζουελάνους πρόσφυγες και μετανάστες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της μεταναστευτικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.


Ο Μάρκ Λόουτσοκ τόνισε τέλος ότι είναι αναγκαίο οι ανθρωπιστικές προσπάθειες να είναι ουδέτερες, αμερόληπτες και ανεξάρτητες και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διανεμηθεί βάσει των αναγκών και μόνο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κλείστηκε συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να διανεμηθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που βρίσκεται σε κρίση.

Η κυβέρνηση και η ΔΕΕΣ συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του 
ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος ως τώρα διέψευδε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα αποτελούσε ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε πως η συνεργασία αυτή θα γίνει χωρίς «ανάρμοστη πολιτικοποίηση», υπό συνθήκες «νομιμότητας» και «σεβασμού».

Πηγή: skai.gr