Νέο λάδι στη φωτιά για τους S-400 ρίχνουν Άγκυρα και Μόσχα

Αμετακίνητη παραμένει στη θέση της η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, γεγονός που την θέτει για πρώτη φορά σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. 

Μετά την συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο την Δευτέρα η Άγκυρα εμφανίστηκε να απορρίπτει εκ νέου τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι θα ακυρώσει την πώληση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί ότι εάν τα αμερικανικά μαχητικά και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα βρεθούν σε τουρκικό έδαφος τότε θα είναι πιο εύκολο οι Ρώσοι να κατασκοπεύουν εκ των έσω τα αεροσκάφη και να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία τους. Μάλιστα οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας εμφανίστηκαν το ίδιο αμετακίνητοι με την Άγκυρα με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα New York Times. «Η Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να έχει στο έδαφος της ή τους ρωσικούς S-400 ή τα μαχητικά F-35. Δεν θα έχει και τα δύο», γράφουν οι γερουσιαστές.   

Παρά τα αρνητικά μηνύματα της Ουάσινγκτον τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα συνεχίζουν να επιμένουν ότι η παράδοση του πυραυλικού συστήματος θα προχωρήσει και απειλούν να συνεργαστούν στενότερα. Σήμερα την σκυτάλη πήραν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. 

«Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μας πουλήσουν τους Patriot, αύριο μπορούμε να αποκτήσουμε μια δεύτερη συστοιχία S-400, αλλά μπορούμε επίσης να αγοράσουμε και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν δεν πάρουμε τα F-35, τότε θα αναγκαστούμε να τα αποκτήσουμε για τις ανάγκες μας από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα συμφωνία για πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. «Η Ρωσία είναι ανοιχτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητά δυνατότητες για να διευρύνει αυτή την συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική», τόνισε ο Πεσκόφ. 

«Η υλοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας μιλάει για το ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Αυτό αφορά και την Τουρκία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Πηγή: skai.gr