Τουρκία: Καταδικάζουμε την απόφαση των ΗΠΑ για «Φρουρούς της Επανάστασης»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας καταδίκασε την προσθήκη από τις ΗΠΑ των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν, κρίνοντας ότι θα δημιουργήσει «αστάθεια» στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον σε βάρος του επίλεκτου σώματος «του επίσημου στρατού του Ιράν είναι ακατανόητη», έκρινε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κίνηση αυτή, πρόσθεσε, «θα ανοίξει τον δρόμο για την αστάθεια στην περιοχή μας».

Γενικότερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέκρινε τις «μονομερείς» κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και τις «πιέσεις» που ασκούν σε άλλες χώρες να τις μιμηθούν.

Τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων». Το Ιράν αντέδρασε κάνοντας λόγο για ένα «επικίνδυνο φιάσκο των ΗΠΑ στην περιοχή» και ξεκαθαρίζοντας ότι στο εξής θεωρεί τις ΗΠΑ «κράτος-προστάτη της τρομοκρατίας» και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι Φρουροί της Επανάστασης αποτελούν χωριστή στρατιωτική δομή, η επιρροή της οποίας εκτείνεται πολύ πέραν του πεδίου της άμυνας, φθάνοντας στην οικονομία και στην πολιτική του Ιράν.