Αυστραλία: Μπροστά οι Εργατικοί σε δύο δημοσκοπήσεις

H αξιωματική αντιπολίτευση στην Αυστραλία, το κόμμα των Εργατικών, είναι το φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Μάιο, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ωστόσο, το προβάδισμά τους επί της απερχόμενης συντηρητικής κυβέρνησης συμμαχίας, που ανακοίνωσε περικοπές της φορολογίας εισοδήματος στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, συρρικνώνεται.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian», φέρει τους Εργατικούς να προηγούνται με 52% έναντι 48% της δεξιάς Συμμαχίας αφαιρουμένων των υπολοίπων κομμάτων από την εικόνα. Το προβάδισμά τους μειώθηκε κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που διενεργήθηκε αυτή η κυλιόμενη δημοσκόπηση (54%-46%), τον Μάρτιο.

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό της «Sydney Morning Herald», θέλει τους Εργατικούς να προηγούνται με 53% έναντι 47% της συντηρητικής συμπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναμένεται να προκηρύξει εκλογές αυτή την εβδομάδα. Οι πιθανότερες ημερομηνίες της διεξαγωγής τους θεωρούνται η 11η ή η 18η Μαΐου.

«Οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Απρίλιο και θα διεξαχθούν τον Μάιο. Δεν θα τις προκηρύξουμε ούτε με βιασύνη, ούτε με καθυστέρηση», είπε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους την Κυριακή, εν μέσω της σεναριολογίας ότι καθυστερεί τη διαδικασία για να δώσει την ευκαιρία στη συμπολίτευση να προβάλει τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Πρόσεξα την απογοήτευση του Μπιλ Σόρτεν χθες, αλλά ξέρετε, αυτή την ανυπομονησία τη γεννάει η αλαζονεία», πρόσθεσε ο Μόρισον.
Παρά το σταθερό προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο, ο Μόρισον συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, επικρατώντας του ηγέτη των Εργατικών Σόρτεν σε δημοτικότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll, που παρακολουθείται στενά, διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.799 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα από την 4η ως την 6η Απριλίου, μετά τη δημοσιοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση (2α Απριλίου) και την απάντηση των Εργατικών δύο ημέρες αργότερα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ψηφοφόρων από την 3η ως την 6η Απριλίου· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,9%.