Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή

Ο στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μια πρώτη αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Τρίπολης, με τους αντιπάλους του της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) να ανακοινώνουν από την πλευρά τους γενική «αντεπίθεση» σε «όλες τις πόλεις» της χώρας.

Οι ανακοινώσεις αυτές, στο μέσο της ημέρας, γίνονται ενώ βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν σήμερα το πρωί περίπου 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας που δείχνουν ότι η κλιμάκωση συνεχίζεται, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για κατευνασμό.

Παράλληλα, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν αφότου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που έχει την έδρα της την Τρίπολη.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει αν τα θύματα είναι άμαχοι, όμως η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός από τους γιατρούς της. Από την πλευρά του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (ANL) του Χάφταρ έκανε λόγο χθες βράδυ για 14 θανάτους μαχητών του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Άχμαντ αλ-Μεσμάρι.


Η ανακοίνωση της πρώτης αεροπορικής επιδρομής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ANL) έγινε στη σελίδα στο Facebook του «γραφείου ΜΜΕ» της δύναμης αυτής που διοικεί ο στρατάρχης Χάφταρ.

Την ίδια στιγμή, ο νέος εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Γκνούνου, ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη μιας «αντεπίθεσης» για την «εκκαθάριση όλων των πόλεων» από τις «παράνομες δυνάμεις».

Η επιχείρηση αυτή, που φέρει τον τίτλο «ηφαίστειο οργής», αναμένεται να επιτρέψει «την εκκαθάριση όλων των πόλεων της Λιβύης από τους επιτιθέμενους και τις παράνομες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός σε μια δήλωση προς τους δημοσιογράφους στην Τρίπολη, την επομένη του διορισμού του στον θώκο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την στρατιωτικοποίηση του κράτους», πρόσθεσε.

Ο Χάφταρ κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία με τη βία και να εγκαταστήσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη.

Ο ANL, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και ένα μεγάλο τμήμα του νότου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε την επίθεση στη δυτική Λιβύη, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, έδρα της GNA.

Σε ομιλία χθες βράδυ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πολέμου χωρίς νικητή».

Πρόσθεσε πως υποστήριξη εξακολουθεί να «συρρέει στην πρωτεύουσα από όλες τις περιοχές», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επίθεση του ANL.

O ΟΗΕ και οι μεγάλες πρωτεύουσες εκφράζουν από το βράδυ της Πέμπτης την ανησυχία τους και καλούν τα αντίπαλα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) απηύθυνε σήμερα «επείγουσα έκκληση» για «ανθρωπιστική εκεχειρία» δύο ωρών στα νότια προάστια της Τρίπολης, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων.

«Η Manul καλεί όλα τα ένοπλα μέρη που βρίσκονται στην περιοχή των Ουάντι Ράμπι, αλ-Κάγεχ, Γκασρ Μπεν Γκάσιρ και Αλ-Αζιζίγια (νότια της Τρίπολης), να τηρήσουν ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 16:00 έως τις 18:00 (17:00 έως 19:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των τραυματιών και των αμάχων από τις ομάδες διάσωσης και τον λιβυκό Ερυθρό Σταυρό», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή αποχώρηση στρατιωτών που σταθμεύουν στη Λιβύη, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, λόγω των βίαιων συγκρούσεων στις οποίες αντιπαρατίθενται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Λόγω της αναζωπύρωσης των ταραχών στη Λιβύη, ένα απόσπασμα των αμερικανικών δυνάμεων υποστήριξης στο Επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική (AFRICOM) αποχώρησε προσωρινά από τη χώρα ως απόκριση στην κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η AFRICOM που έχει την έδρα της στη Στουτγάρδη (Γερμανία).

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσους Αμερικανούς στρατιωτικούς αφορά η αποχώρηση αυτή.
Η AFRICOM περιορίζεται να υπενθυμίσει πως η αμερικανική αποστολή στη Λιβύη προσφέρει «στρατιωτική υποστήριξη στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, στις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες καθώς και στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και της ασφάλειας σε όλη την περιοχή».

Το αμερικανικό επιτελείο για την Αφρική «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης επί του εδάφους και θα εξετάσει την πιθανότητα μιας επιστροφής της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εν ευθέτω χρόνω», αναφέρει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Τόμας Ντ, Βαλντχάουζερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως «η πραγματικότητα της ασφάλειας επί του πεδίου καθίσταται ολοένα πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ