Κλείσιμο

Τεχνικές συζητήσεις χωρίς συμφωνία για το Brexit ενώ η διορία πλησιάζει

Δίχως ιδιαίτερη πρόοδο ολοκληρώθηκε ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, στην προσπάθεια για εξεύρεση κοινής γραμμής για το Brexit, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Οκτώ ημέρες πριν την διορία της 12ης Απριλίου εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως οι σημερινές επαφές, διάρκειας 4,5 ωρών, ήταν «λεπτομερείς και παραγωγικές», χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις έγιναν σε επίπεδο κλιμακίων, κι όχι αρχηγών, σε αντίθεση με χθες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, έχοντας κατά νου πως την Τετάρτη συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εξετάσουν τις εξελίξεις στο Brexit.

Οι Εργατικοί δεν ενστερνίστηκαν την άποψη πως οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές, αναφέροντας απλώς πως ήταν λεπτομερείς και τεχνικές. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέρρευσαν πως η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει επαρκή ευελιξία έως τώρα.

Οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών προδίδουν πως υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονικού περιθωρίου που απομένει.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως θα ζητήσει νέα μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου, όμως οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές πως θα εξετάσουν σοβαρά το αίτημα μόνον εάν η βρετανική πλευρά καταθέσει πρόταση που θα δικαιολογεί την παράταση της διαδικασίας.

Εάν δεν υπάρξει λύση έως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει άτακτα από την Ένωση. Τελωνειακοί, ρυθμιστικοί και ταξιδιωτικοί έλεγχοι θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.
Πηγή: skai.gr