Επαφές Ζάεφ- Μέρκελ: Τι ζήτησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός- Τι είπε για Τσίπρα

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Τετάρτη Ζόραν Ζάεφ και Άνγκελα Μέρκελ, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να ζητεί από τη γερμανίδα καγκελάριο την υποστήριξή της όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. 

Η Βόρεια Μακεδονία έχει στάτους υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, ολοκλήρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και πέτυχε αποτελέσματα όσον αφορά την εσωτερική μεταρρυθμιστική διαδικασία τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. 

«Είναι καιρός για το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει μια θετική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πρόσθετη ενθάρρυνση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο κ. Ζάεφ στην καγκελάριο. 

Σύμφωνα με το γραφείου Τύπου της σκοπιανής κυβέρνησης, Ζόραν Ζάεφ και Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών είναι καλή είδηση για την Ευρώπη. Αναγνώρισαν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία στις 2 Απριλίου, καθώς και η κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, ήταν μια ιστορική στιγμή.

Η θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, όπως επεσήμαναν Ζάεφ και Μέρκελ, αποτελεί θετικό παράδειγμα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και καλά νέα για την Ευρώπη.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος και η διπλωματία δημιουργούν θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων και μπορούν να αποφέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη στους πολίτες» κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε την κ. Μέρκελ ότι οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας καθώς, αλλά και για το επιχειρηματικό φόρουμ στα Σκόπια στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 140 εταιρείες από την Ελλάδα και 250 εταιρείες από τη Βόρεια Μακεδονία. 

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την καγκελάριο Μέρκελ για την υποστήριξη που έδωσε η Γερμανία σε όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα του οικονομικού συμβούλου που προσέφερε η Γερμανία για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Γερμανία, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών αυξάνεται. 

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θετική εξέλιξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και για την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμίσεων μέσω ανοικτού διαλόγου με την αντιπολίτευση, η οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε, θα φέρει συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: skai.gr