KOΣΜΟΣ


Βρετανία: Νέα παράταση για το Brexit ζητά η Τερέζα Μέι

Σε διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει εθνική ενότητα στο θέμα, καλώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσουν σε μια λύση.

 
Μία νέα, «το δυνατόν συντομότερη» παράταση του Άρθρου 50 για να αρθεί το αδιέξοδο στο Brexit ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει η Τερέζα Μέι.

Σε διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα επιδιώξει εθνική ενότητα στο θέμα, καλώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσουν σε μια λύση.

«Κάποιοι έχουν κουραστεί τόσο πολύ από την καθυστέρηση και τις ατέλειωτες αντιδικίες που θα ήθελαν να φύγουν από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την άλλη εβδομάδα. Αλλά η έξοδος με συμφωνία είναι η καλύτερη λύση», είπε αρχικά η κα Μέι.

Σημείωσε ότι η νέα παράταση που θα ζητήσει θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να λήξει όταν θα εγκριθεί από τη Βουλή η οποία συμφωνία. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να υπάρχει ξεκάθαρος σκοπός για αυτή την παράταση, ώστε να υπάρξει συντεταγμένη έξοδος από την ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο προσφέρεται να προσέλθει σε συζητήσεις με τον κ. Κόρμπιν ώστε να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο στο οποίο θα δεσμευθούν αμφότεροι ώστε να εξασφαλιστεί το ομαλό Brexit.

Σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αποδέχεται τη συμφωνημένη με την ΕΕ Συμφωνία Αποχώρησης, επομένως η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μελλοντική σχέση με τις Βρυξέλλες.

Ιδανικά, είπε η πρωθυπουργός, η συμφωνία αυτή θα τυγχάνει της έγκρισης της Βουλής των Κοινοτήτων εγκαίρως ώστε να παρουσιαστεί από την ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

«Αν παρόλα αυτά δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία ενωμένη προσέγγιση, τότε θα πρέπει εναλλακτικά να συμφωνήσουμε επί μιας σειράς επιλογών για τη μελλοντική σχέση που θα μπορούμε να θέσουμε στη Βουλή σε μια σειρά ψηφοφοριών για να καθορίσουμε ποια οδό θα ακολουθήσουμε. Είναι κρίσιμο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση της Βουλής. Αλλά για να λειτουργήσει η διαδικασία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και η αντιπολίτευση», τόνισε η κα Μέι.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο περί εξόδου από την ΕΕ με σκοπό να έχει υπερψηφιστεί πριν από τις 22 Μαΐου, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μη χρειαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Αυτή είναι μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία αυτών των νησιών. Και απαιτεί εθνική ενότητα για να έχουμε αποτέλεσμα προς το εθνικό συμφέρον», κατέληξε η πρωθυπουργός Μέι στο νέο διάγγελμά της.

Οι αντιδράσεις των Εργατικών και της πρωθυπουργού της Σκωτίας


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε σήμερα ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω παράταση στο Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκειμένου να της δοθεί χρόνος να καθίσει με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

«Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».

Γαλλία: Αν αλλάξει κάτι, ενημερώστε μας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρτανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.

"Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι", σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. "Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit", πρόσθεσε.

Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: "Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς Τεχεράνη
Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Cobra ο κ. Χαντ είχε πει ότι δεν εξετάζονται στρατιωτικά μέτρα, αλλά μόνο...
20.07.2019, 07:57
Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης
O Ραμούς Χαραντινάι, πρώην αξιωματικός του UCK, κλήθηκε ως ύποπτος από την ειδική εισαγγελία που ερευνά τον...
19.07.2019, 22:49
Το Ιράν κατάσχεσε βρετανικό πετρελαιοφόρο στο Στενό του Ορμούζ
Το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς κατέλαβε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στο Στενό του...
19.07.2019, 21:44
Βρετανία: 22.000 Έλληνες αιτήθηκαν εξασφάλιση δικαιωμάτων για μετα-Brexit
Περίπου 21.800 Έλληνες υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτηση στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για την απόκτηση του...
19.07.2019, 17:30
Ντονμέζ: Το «Γιαβούζ» ετοιμάζεται να αρχίσει γεωτρήσεις
Συνεχίζονται οι προκλήσεις ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει...
19.07.2019, 17:11
Παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση του ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ
Η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου έχει αποδειχτεί εστία έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, την στιγμή...
19.07.2019, 14:01
Μέρκελ για την υγεία της: Μπορώ να κάνω τη δουλειά μου
«Καταλαβαίνω ερωτήματα σχετικά με την υγεία μου και έχω ήδη δώσει μια απάντηση», ανέφερε η Μέρκελ στην...
19.07.2019, 13:55
Ιαπωνία: Τα κίνητρα και η ταυτότητα του εμπρηστή που σκότωσε 33 ανθρώπους
Ο ύποπτος φώναξε «εγώ το έκανα» όταν τέθηκε υπό κράτηση από την Αστυνομία.
19.07.2019, 13:42
Εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πρώτοι πρόσφυγες από βάση Δεκέλειας
Έχοντας εδώ και χρόνια αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τα μέλη των έξι οικογενειών διεξήγαγαν τα τελευταία...
19.07.2019, 13:40
Αίμα στην άσφαλτο από κόντρες αλά Fast and Furious στην Αγγλία (video)
Τουλάχιστον 17 τραυματίες, ανάμεσά τους κάποιοι σοβαρά.
19.07.2019, 12:27

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.