KOΣΜΟΣ


Βρετανία: Νέα παράταση για το Brexit ζητά η Τερέζα Μέι

Σε διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει εθνική ενότητα στο θέμα, καλώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσουν σε μια λύση.

 
Μία νέα, «το δυνατόν συντομότερη» παράταση του Άρθρου 50 για να αρθεί το αδιέξοδο στο Brexit ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει η Τερέζα Μέι.

Σε διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα επιδιώξει εθνική ενότητα στο θέμα, καλώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσουν σε μια λύση.

«Κάποιοι έχουν κουραστεί τόσο πολύ από την καθυστέρηση και τις ατέλειωτες αντιδικίες που θα ήθελαν να φύγουν από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την άλλη εβδομάδα. Αλλά η έξοδος με συμφωνία είναι η καλύτερη λύση», είπε αρχικά η κα Μέι.

Σημείωσε ότι η νέα παράταση που θα ζητήσει θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να λήξει όταν θα εγκριθεί από τη Βουλή η οποία συμφωνία. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να υπάρχει ξεκάθαρος σκοπός για αυτή την παράταση, ώστε να υπάρξει συντεταγμένη έξοδος από την ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο προσφέρεται να προσέλθει σε συζητήσεις με τον κ. Κόρμπιν ώστε να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο στο οποίο θα δεσμευθούν αμφότεροι ώστε να εξασφαλιστεί το ομαλό Brexit.

Σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αποδέχεται τη συμφωνημένη με την ΕΕ Συμφωνία Αποχώρησης, επομένως η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μελλοντική σχέση με τις Βρυξέλλες.

Ιδανικά, είπε η πρωθυπουργός, η συμφωνία αυτή θα τυγχάνει της έγκρισης της Βουλής των Κοινοτήτων εγκαίρως ώστε να παρουσιαστεί από την ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

«Αν παρόλα αυτά δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία ενωμένη προσέγγιση, τότε θα πρέπει εναλλακτικά να συμφωνήσουμε επί μιας σειράς επιλογών για τη μελλοντική σχέση που θα μπορούμε να θέσουμε στη Βουλή σε μια σειρά ψηφοφοριών για να καθορίσουμε ποια οδό θα ακολουθήσουμε. Είναι κρίσιμο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση της Βουλής. Αλλά για να λειτουργήσει η διαδικασία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και η αντιπολίτευση», τόνισε η κα Μέι.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο περί εξόδου από την ΕΕ με σκοπό να έχει υπερψηφιστεί πριν από τις 22 Μαΐου, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μη χρειαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Αυτή είναι μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία αυτών των νησιών. Και απαιτεί εθνική ενότητα για να έχουμε αποτέλεσμα προς το εθνικό συμφέρον», κατέληξε η πρωθυπουργός Μέι στο νέο διάγγελμά της.

Οι αντιδράσεις των Εργατικών και της πρωθυπουργού της Σκωτίας


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε σήμερα ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω παράταση στο Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκειμένου να της δοθεί χρόνος να καθίσει με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

«Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».

Γαλλία: Αν αλλάξει κάτι, ενημερώστε μας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρτανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.

"Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι", σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. "Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit", πρόσθεσε.

Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: "Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Ερντογάν: Τελειωμένη συμφωνία οι S-400. Αργά η γρήγορα θα παραλάβουμε F-35
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη...
19.05.2019, 08:48
Μέρκελ κατά ακροδεξιάς: Αντίσταση στους διαθέσιμους προς πώληση πολιτικούς
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ρεύματα... που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη των δικών μας αξιών, και...
18.05.2019, 22:13
Ερντογάν προς Τούρκους: Διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς
Ο τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «ημέρα της εθνικής βούλησης, της ομοψυχίας και της εθνικής αφύπνισης».
18.05.2019, 20:56
Aυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς (upd)
Το απόγευμα πάντως, πύκνωναν οι πληροφορίες ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αντίθεση με προηγούμενες ανεπίσημες...
18.05.2019, 19:27
Γκιουρτσάνι: Διεφθαρμένο γουρούνι ο Στράχε - Αδελφικός φίλος του Όρμπαν
Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, ο ούγγρος πολιτικός έβαλλε και κατά των Μαρίν Λεπέν και...
18.05.2019, 17:07
Η Exxon Mobil αποσύρει τα ξένα στελέχη από τις εγκαταστάσεις της στο Ιράκ
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Exxon Mobil απομάκρυνε όλα τα ξένα στελέχη της από το πεδίο πετρελαϊκών...
18.05.2019, 13:48
Αυστρία: «Υπ' ατμόν» η κυβέρνηση Κουρτς μετά το βίντεο της διαπλοκής
Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον...
18.05.2019, 12:21
Σκάνδαλο στην Αυστρία: Ο αντικαγκελάριος παζάρευε συμβάσεις έναντι ψήφων
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε αργά την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη έπειτα από τη...
18.05.2019, 08:49
ΗΠΑ: 20 χρόνια φυλακή σε πρώην μέλος της CIA για κατασκοπεία υπέρ Πεκίνου
Ένα πρώην μέλος της CIA καταδικάστηκε την Παρασκευή σε κάθειρξη 20 ετών για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου...
18.05.2019, 08:36
Βρετανία: Νέα προβλήματα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών Μέι - Κόρμπιν
Το αδιέξοδο συνεχίζεται, η κατάρρευση των συνομιλιών τους αποκαλύπτει τα προβλήματα όχι μόνο στην κυβέρνηση...
17.05.2019, 21:58

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »