Μεταξύ αμερικανικής σφύρας και ρωσικού άκμονος ο αποδυναμωμένος Ερντογάν

Μεταξύ αμερικανικής σφύρας και ρωσικού άκμονος βρίσκεται ο αποδυναμωμένος, μετά τις τουρκικές δημοτικές εκλογές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ημερομηνία παράδοσης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που έχει παραγγείλει η Τουρκία πλησιάζει, και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, με ορατό κίνδυνο πλέον να στρέψει και τις δύο δυνάμεις εναντίον του.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον είναι πιθανόν να δεχθούν νέο πλήγμα, με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, εάν η Τουρκία ολοκληρώσει το συμβόλαιο και παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. 

Η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά εκατό υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 και τούρκοι πιλότοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται με αμερικανούς συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν την παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, σηματοδοτώντας έτσι το πρώτο βήμα προς την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών, ως αντίποινα για την αγορά των S-400.

Η Άγκυρα έχει επενδύσει περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα αυτό και ενδεχόμενη αμερικανική απόφαση για την παρεμπόδιση εκπλήρωσης του συμβολαίου θα συνιστούσε παραβίαση των όρων του. Όμως η Ουάσινγκτον, είναι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, έτοιμη να αποζημιώσει την Τουρκία. 

Αλλά, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει, ο Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει το ρίσκο να συγκρουσθεί με τη Ρωσία, στρατηγικό του εταίρο στη Συρία.

Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα για την ματαίωση της επίθεσης των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος κατά της επαρχίας Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία και τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το οικονομικό όπλο, σύμφωνα με τους αναλυτές, φρενάροντας την άφιξη εκατομμυρίων ρώσων τουριστών στην Τουρκία. Σύμφωνα με  συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας η Τουρκία θα καταργήσει τα διαβατήρια για τους Ρώσους τουρίστες, κάτι που σημαίνει 600.000 περισσότερους τουρίστες στη γείτονα για το 2019. 

Τέτοιες κυρώσεις θα εφαρμόζονταν στην χειρότερη στιγμή για τον Ερντογάν, καθώς η τουρκική οικονομία έχει περάσει σε ύφεση για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, με τη λίρα να έχει κατακρημνιστεί και την απόδοση των τουρκικών δεκαετών ομολόγων να αγγίζει το 17%. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί έχουν επανειλημμένως ζητήσει να τερματισθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, εάν παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Πέραν όλων των άλλων, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τριβών σχεδόν με όλους τους γείτονές της, αλλά με την Κίνα λόγω των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για τις ΑΟΖ το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τη Σαουδική Αραβία, με την Αίγυπτο και με τη Συρία. 

 

Πηγή: skai.gr