Βραζιλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δικτατορίας

Με σύνθημα «Ποτέ πια δικτατορία» αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα με αφορμή τα 55 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Οι εκκλήσεις γα διαδηλώσεις που απηύθυναν συνδικάτα και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν πολλαπλασιαστεί αυτή την εβδομάδα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά το αίτημα που διατύπωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου «να εορταστεί με τον προσήκοντα τρόπο» στους στρατώνες η επέτειος αυτή.

Σε μια πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργά το πρωί στη Μπραζίλια συγκεντρώθηκαν περίπου 900 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έδειχναν φωτογραφίες αντιφρονούντων που δολοφονήθηκαν από τη στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 1964 ως το 1984.

Σε άλλο πανό έγραφε: «Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως η δικτατορία ήταν πραγματική», μια αναφορά στην επιμονή του Μπολσονάρου να υπερασπίζεται τη χούντα.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα στην Σινελάντια, την εμβληματική πλατεία στο κέντρο της πόλης. Στο Σάο Πάολο μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ιμπιραπουέρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συγγενείς των θυμάτων της δικτατορίας.

«Δεν είναι μία ημερομηνία που πρέπει να γιορτάζουμε. Είναι ημέρα πένθους, βίας, βαρβαρότητας», δήλωσε η 65χρονη Μαρία Φάτιμα μια συνταξιούχος καθηγήτρια που διαδήλωσε στο Ρίο.

Την Παρασκευή μια Βραζιλιάνα δικαστής απαγόρευσε κάθε εορτασμό της 55ης επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1964, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία είναι «ασύμβατη» με το Σύνταγμα της Βραζιλίας. Ωστόσο το Σάββατο η απόφασή της ανατράπηκε στο εφετείο.

Πριν τη δικαστική αυτή αντιπαράθεση σε πολλά στρατόπεδα γιορτάστηκε η επέτειος την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ανάγνωση ενός μηνύματος του υπουργού Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα, σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιωτικοί υπηρέτησαν ως ανάχωμα «στην κλιμάκωση προς τον ολοκληρωτισμό».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία καταδίκασε «την πρωτοβουλία που μοιάζει με υπεράσπιση της πρακτικής των φρικαλεοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι οι εορτασμοί αυτοί «δεν συνάδουν με το δημοκρατικό κράτος δικαίου».
Αντιμέτωπος με την πολεμική, ο ίδιος ο ακροδεξιός πρόεδρος αποπειράθηκε να μετριάσει τις δηλώσεις του την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρότεινε τελετές για να «εορταστεί» αλλά για να «ξαναθυμηθεί η χώρα» αυτό το επεισόδιο της βραζιλιάνικης ιστορίας.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2014 από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, τα 21 χρόνια του στρατιωτικού καθεστώτος διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες από τους ανθρώπους της χούντας, χωρίς να λογαριάζονται οι εκατοντάδες υποθέσεις αυθαίρετων συλλήψεων και βασανισμών αντιφρονούντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ