Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία, ένας κωμικός το φαβορί για την προεδρεία

Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Ο νικητής των εκλογών θα κληρονομήσει τον χαμηλής έντασης πόλεμο εναντίον ρωσόφιλων αποσχιστών στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, οι οποίες δεν αναμένεται να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, και μεγάλες οικονομικές προκλήσεις.

Εάν ένας από τους υποψήφιους συγκεντρώσει σήμερα πάνω από το 50% θα εκλεγεί απευθείας στην προεδρία. Διαφορετικά, οι δύο υποψήφιοι που θα έχουν την καλύτερη επίδοση σήμερα θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 21 Απριλίου.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που εξελέγη μετά την εκδίωξη του ρωσόφιλου Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την εξουσία το 2014, διεκδικεί επανεκλογή, όμως οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κωμικό Βολοντιμίρ Ζαλένσκι να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ο κ. Ποροσένκο ακολουθεί στην δεύτερη θέση, ενώ τρίτη δημοσκοπικά κατατάσσεται η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Ουδείς από τους υπόλοιπους 36 υποψήφιους φαίνεται να έχει πιθανότητα εκλογής.

Ο 41χρονος Ζαλένσκι δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική, αλλά έχει γίνει διάσημος χάρη στην ιδιαίτερα πετυχημένη τηλεοπτική σειρά του όπου υποδύεται έναν απλό πολίτη που γίνεται πρόεδρος αγωνιζόμενος κατά της διαφθοράς.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν πως είναι ανέτοιμος και υποχείριο του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι. Οι υποστηρικτές του – κυρίως η νεότερη γενιά – αντιτείνουν πως μόνον ένας μη επαγγελματίας πολιτικός μπορεί να φέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που μαστίζεται από διαφθορά και νεποτισμό.
Πηγή: skai.gr