Απορρίφθηκε ξανά το σχέδιο Μέι για Brexit. 2 εβδομάδες για αποτροπή no deal

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ με ψήφους 344 κατά έναντι 286 υπέρ, διαφορά 58 ψήφων.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αποτυχία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης αυτή την εβδομάδα συνεπάγεται ότι το Λονδίνο έχει διορία έως τις 12 Απριλίου να δηλώσει εάν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή αν επιθυμεί να ακολουθήσει κάποιο διαφορετικό σχέδιο του Brexit.

Ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο προϋποθέτει κατά πάσα πιθανότητα πολύμηνη παράταση του Άρθρου 50 και συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντέδρασε λέγοντας ότι «φτάνουμε στα όρια των διαδικασιών της Βουλής των Κοινοτήτων», καθώς οι βουλευτές έχουν απορρίψει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια του Brexit. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένα συντεταγμένο Brexit.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει προσέγγιση στο Brexit ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης είχε εγκριθεί σήμερα, θα δινόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια τεχνική παράταση του Άρθρου 50 έως τις 22 Μαΐου, ώστε να περάσει από το κοινοβούλιο η συνοδευτική νομοθεσία.

Η υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να συνοδεύεται από την Πολιτική Διακήρυξη για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης συνιστά «εγγύηση» ότι το Brexit θα υλοποιηθεί, χωρίς να οδηγεί σε ένα «τυφλό» Brexit, είπε η πρωθυπουργός Μέι στην ομιλία της με την οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα η σχετική συζήτηση.

Η κα Μέι αντέτεινε στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «τυφλού» Brexit ότι η Συμφωνία Αποχώρησης αποτελεί προϋπόθεση για ένα συντεταγμένο Brexit ανεξάρτητα από το ποια μορφή θα λάβει η μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει και επί της Πολιτικής Διακήρυξης μέσα από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την επικύρωση της συμφωνίας του Brexit.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο αυτό δέσμευση για ανάληψη ενεργού ρόλου από το κοινοβούλιο στον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο