Ενώπιον των Βρετανών βουλευτών την Παρασκευή η Συμφωνία Αποχώρησης

Ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ θα διεξαχθεί το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Η Συμφωνία Αποχώρησης αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη της συνολικής συμφωνίας του Brexit. Το δεύτερο σκέλος, η λεγόμενη Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, δε θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει τον όρο της απόφασης του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που όριζε ότι εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης όχι απαραίτητα μαζί με την Πολιτική Διακήρυξη) εγκριθεί έως τη νύχτα της Παρασκευής 29 Μαρτίου, τότε αυτόματα η παράταση της διαδικασίας του Brexit θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου και όχι έως τις 12 Απριλίου.

Η κυβερνητική πρόταση, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών, καθώς όπως εξήγησε η αρμόδια για την κοινοβουλευτική ατζέντα υπουργός Άντρια Λέντσομ, η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι τυχόν έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη, θα θεωρηθεί αρκετή για να υποβληθεί προς ψήφιση το εφαρμοστικό του Brexit νομοσχέδιο.

Πολλοί βουλευτές επισήμαναν ότι ο ισχύων νόμος περί Αποχώρησης από την ΕΕ ορίζει πως η συμφωνία του Brexit στην οποία θα αναφέρεται το εφαρμοστικό νομοσχέδιο αποτελείται όχι μόνο από τη Συμφωνία Αποχώρησης αλλά και από την Πολιτική Διακήρυξη.

Η Συμφωνία Αποχώρησης καλύπτει τα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, του κόστους του διαζυγίου και των συνόρων στην Ιρλανδία, με το αμφιλεγόμενο backstop. Περιλαμβάνει επίσης τα πρωτόκολλα για τις βάσεις στην Κύπρο και το Γιβραλτάρ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο