Προεκλογικές αιχμές ΗΠΑ κατά Ερντογάν για την στήριξη στον Μαδούρο

Αιχμές κατά της Τουρκίας ότι δεν έχει εισακούσει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για διακοπή της στήριξης που παρέχει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο άφησε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έλιοτ Έιμπραμς, που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της Ουάσιγκτον σχετικά με το Καράκας, σημείωσε πως ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να «στηρίζει σθεναρά το καθεστώς Μαδούρο», προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον δεν έχει δει την συνεργασία που θα ήθελε από την πλευρά της Άγκυρας.

Η στάση του κ. Ερντογάν όσον αφορά την Βενεζουέλα αποτελεί το νεότερο σημείο τριβής στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο κ. Έιμπραμς απέφυγε να πει σε δημοσιογράφους εάν η Τουρκία κινδυνεύει να υποστεί αμερικανικά αντίποινά εάν επιμείνει στην σημερινή γραμμή της.

Διευκρίνισε όμως ότι η Άγκυρα υποσκάπτει την δική της θέση σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, όμως η Τουρκία, μαζί με την Ρωσία και την Κίνα, έχουν εμφανιστεί ως οι σημαντικότεροι υποστηρικτές του κ. Μαδούρο.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα ακολουθεί εκ νέου απότομα πτωτική πορεία, παρά την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει την αξία του νομίσματος διαθέτοντας συναλλαγματικά αποθέματα.

Η πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι κρίσιμο ζήτημα για τον κ. Ερντογάν, ειδικά ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, όπου το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του κινδυνεύει με ήττα στην Άγκυρα και σε άλλα αστικά κέντρα.

Κύρια πηγή ανησυχίας στην Ουάσιγκτον είναι οι αγορές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού της Βενεζουέλας από την Τουρκία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαρρεύσει πως η Τουρκία έχει εισήγαγε 20 τόνους του πολύτιμου μετάλλου από την λατινοαμερικανική χώρα το προηγούμενο έτος, αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η πώληση χρυσού είναι μία από τις λιγοστές πηγές άντλησης συναλλάγματος για το καθεστώς Μαδούρο, καθώς η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των εσωτερικών δυσκολιών.
Πηγή: skai.gr