Πιθανή νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία Brexit της Μέι την Παρασκευή

Έκτακτη συζήτηση για το Brexit θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή Άντρια Λέντσομ, μετά τις άκαρπες ψηφοφορίες της Τετάρτης.

Παρά ταύτα δεν διευκρίνισε κατά πόσον η συζήτηση θα καταλήξει σε τρίτη «ουσιώδη ψηφοφορία» επί της συμφωνίας του Brexit που έχει υπογράψει η πρωθυπουργός Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής έχει απαγορεύσει την τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας Μέι εάν δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές.

Εάν η Βουλή δεν κυρώσει την συμφωνία Μέι έως αύριο, 29 Μαρτίου, το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις στους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι μοναδικές ορατές λύσεις είναι είτε η άτακτη έξοδος είτε η Βρετανία να ζητήσει μακρά μετάθεση του Brexit.

Η κ. Μέι επιχειρεί σήμερα να κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματός της, των βορειοϊρλανδών εταίρων της (DUP), αλλά και ορισμένων Εργατικών βουλευτών, ώστε να έχει ελπίδες να κερδίσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας της οπότε και αν την επαναφέρει στη Βουλή.

Χθες Τετάρτη η κ. Μέι δήλωσε πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία εάν η Βουλή εγκρίνει την συμφωνία της για το Brexit, σε μία ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών, όμως δεν φαίνεται να έχει αποσπάσει επαρκή στήριξη.

Το DUP από την πλευρά του, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, επιμένει πως θα καταψηφίσει τις προτάσεις Μέι διότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στις πρόνοιες για την Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο