Διπλό «ναυάγιο» στο Λονδίνο για το Brexit

Σε αδιέξοδο φαίνεται να περιέρχεται η διαδικασία του Brexit καθώς με τα σημερινά δεδομένα ούτε η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ούτε οποιαδήποτε από τις οκτώ εναλλακτικές λύσεις που πρότειναν βουλευτές δεν μπορεί συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι στην Βουλή των Κοινοτήτων, επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του στις πρόνοιες της συμφωνίας για την Βόρεια Ιρλανδία – το αποκαλούμενο «backstop» – και τόνισε πως θα λάβει κανονικά μέρος στην επικείμενη ψηφοφορία ώστε να καταψηφίσει.

Στην πράξη αυτό καθιστά πολύ δύσκολο το εγχείρημα της πρωθυπουργού να συγκεντρώσει πλειοψηφία για συμφωνία, η οποία έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές από την Βουλή, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα δεσμεύτηκε ενώπιον των ανταρτών Συντηρητικών βουλευτών της πως θα παραιτηθεί εάν η πρότασή της κυρωθεί.

Παράλληλα, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε μπόρεσε να υπερψηφίσει ούτε μία από τις οκτώ εναλλακτικές προτάσεις για την σχέση με την ΕΕ ;ή και ακύρωση της εξόδου στις αποκαλούμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα απόψε το βράδυ.

Εάν η συμφωνία της κ. Μέι δεν ψηφιστεί
 από την Βουλή των Κοινοτήτων εντός της εβδομάδας τότε το Λονδίνο οφείλει να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 12 Απριλίου. Διαφορετικά θα βγει από την Ένωση άτακτα, δίχως συμφωνία για τελωνειακές ή εμπορικές σχέσεις με την κοινοτική αγορά.

Το Λονδίνο πάντως θα διατηρεί την δυνατότητα να ζητήσει μακρά μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραμείνει ανοιχτό σε μεγάλης διαρκείας αναβολή του Brexit, ώστε να μην προδώσει την «διευρυνόμενη πλειοψηφία» Βρετανών που θέλει να μείνει στην Ένωση.

Η συμφωνία της κ. Μέι προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία η σχέση της ΕΕ με την Βρετανία θα παραμείνει εν πολλοίς ως έχει.

Στόχος της μεταβατικής φάσης είναι να δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν σε βάθος την μελλοντική εμπορική τους σχέση και να αποφευχθεί πανικός στο εμπόριο και στους ρυθμιστικούς κανόνες.
Πηγή: skai.gr