Κλείσιμο

ΗΠΑ: Κατατίθεται νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Με τη συνάντηση που είχε στο Καπιτώλιο με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος στο συνέδριο του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανοεβραϊκού λόμπι.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης το ζήτημα του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το οποίο αναμένεται σύντομα ο γερουσιαστής Μενέντεζ και μέλη του Κογκρέσου να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για την κατάργησή του.

«Είχα πάντα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων», είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής.«Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που νομίζω ότι καθιστούν δυνατή αυτή την κίνηση», πρόσθεσε. Ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιώδεις για τον ηγετικό ρόλο που η Κύπρος συνεχίζει να διαδραματίζει στην περιοχή. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εξερεύνηση (ερευνητικές γεωτρήσεις) που γίνεται και την ικανότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο επικροτούμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσει να συμβεί», ανέφερε ο δημοκρατικός πολιτικός. 

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρεί ότι η Κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει πολλαπλούς ρόλους στην περιφερειακή συνεργασία και στην στρατηγικό σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ παρέσχαν εκ νέου ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στη Λευκωσία όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πηγή: Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ - ΜΠΕ