Επί δύο ημέρες η διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών για το Brexit

Σε δύο ημέρες τελικά θα επεκταθεί η διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί διαφόρων επιλογών για την τελική μορφή του Brexit.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλαν ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης οι βουλευτές που εξασφάλισαν τις ψηφοφορίες αυτές, οι διάφορες επιλογές θα τεθούν αρχικά σε προκριματικές ψηφοφορίες.

Οι προτάσεις που θα εξασφαλίσουν πλειοψηφία θετικών ψήφων θα τεθούν σε τελική ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα.

Ήδη μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνονται μία για διενέργεια επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας του Brexit και μία για διατήρηση κάποιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο εκ των ηγετών των Brexiteers Μπόρις Τζόνσον και σφοδρός επικριτής της Τερέζα Μέι είπε σε εκδήλωση της εφημερίδας Telegraph ότι απόρριψη της συμφωνίας με την ΕΕ που έχει παρουσιάσει η πρωθυπουργός «θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο να μη γίνει κανένα Brexit».

Η κα Μέι προσπαθεί να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της πριν την επαναφέρει για τρίτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε ευρωσκεπτικιστές δήλωσαν την Τρίτη ότι υπό την απειλή μαλακού Brexit μέσα από τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα στήριζαν τώρα τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η δημοφιλής διαδικτυακή αίτηση υπέρ της ανάκλησης του Άρθρου 50.

Η αίτηση που ξεκίνησε από την παντρεμένη με Κύπριο Μάργκαρετ Αν Γεωργιάδου πλησιάζει μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τα έξι εκατομμύρια υπογραφές.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση στη σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει το Άρθρο 50 και να ακυρώσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο