Κρατά η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα, στέλνει ενισχύσεις το «έτοιμο» Ισραήλ

Σε ισχύ παραμένει η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς, μία ημέρα μετά την ξαφνική αναζωπύρωση της βίας στην Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προειδοποιεί ωστόσο ότι είναι έτοιμος να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε πολλά περισσότερα, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο ώστε να υπερασπιστούμε τον λαό μας και να προασπίσουμε το κράτος μας», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος διέκοψε πρόωρα την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της κρίσης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν επαφές με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι στέλνουν ενισχύσεις στα σύνορα με την Γάζα και καλούν στα όπλα κάποιους έφεδρους.

Η βία άρχισε όταν Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη, τραυματίζοντας τουλάχιστον επτά άμαχους. Η ισραηλινή Αεροπορία απάντησε με επιδρομές εναντίον στόχων στην Γάζα, όπου εκτιμάται πως τραυματίστηκαν ακόμα επτά άτομα. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε, μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου, το πρωί.

Η ένταση στα σύνορα έρχεται περίπου δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου, όπου η υποψηφιότητα Νετανιάχου βαρύνεται ήδη από τις κατηγορίες για διαφθορά που του έχουν απαγγελθεί.

Ισραήλ και Χαμάς πολέμησαν τρεις φορές ανάμεσα στο 2007 και το 2014 και έχουν βρεθεί στα πρόθυρα σύγκρουσης αρκετές φορές έκτοτε. Στον πόλεμο του 2014 σκοτώθηκαν περίπου 2.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, 77 ισραηλινοί στρατιώτες και επτά ισραηλινοί πολίτες.
Πηγή: skai.gr