Αλγερία: Απομάκρυνση του Μπουτεφλίκα ζητά και ο αρχηγός του στρατού

Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία τάχθηκε ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, μετά από πέντε εβδομάδες μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πολιτικής κρίσης.

Ο στρατηγός Γκαέντ Σαλάχ τόνισε πως η κένωση του προεδρικού θώκου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Συντάγματος, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Πρότεινε ως λύση την ενεργοποίηση του Άρθρου 102, που επιτρέπει στο Συνταγματικό Συμβούλιο να κρίνει τον πρόεδρο ακατάλληλο λόγω προβλημάτων υγείας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο APS.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που είναι στην εξουσία επί 20 χρόνια, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό το 2013 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον του άρχισαν αφότου ανακοίνωσε πως προτίθεται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία.

Ο κ. Μπουτεφλίκα επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή αποσύροντας την υποψηφιότητά του, όμως ταυτόχρονα μετέθεσε επ’ αόριστον τις κάλπες έως ότου να διευθετηθεί η πολιτική κρίση, ουσιαστικά επεκτείνοντας την τρέχουσα θητεία του.

Ο στρατηγός Σαλάχ είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στο Αλγέρι και η τοποθέτησή του μπορεί να δρομολογήσει την αποχώρηση του 82χρονου Μπουτεφλίκα.

Πηγή: skai.gr