Μέι: Όχι ακόμα νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit κι όχι σε «no deal»

Στην εκτίμηση ότι ακόμα δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για να επανέλθει για μια τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία του Brexit, προέβη τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι.

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη περισσότερων βουλευτών.

Σε μια δυνητικά σημαντική δήλωση, εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι το 'no deal' δε θα γίνει χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών. Συμπλήρωσε ότι το 'no Brexit' δεν μπορεί να μη συμβεί και ότι το «αργό Brexit», δηλαδή με μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50, «δε θα ένωνε τη χώρα».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αντιταχθεί απόψε στην τροπολογία για τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών επί διαφόρων καταλήξεων του Brexit, αν και εξέφρασε την πρόθεση να πραγματοποιηθεί τελικά μια τέτοια διαδικασία τη στιγμή που θα το κρίνει σκόπιμο η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κα Μέι διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για τις ενδεικτικές ψηφοφορίες. Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση στην υλοποίηση μιας απόφασης της Βουλής των Κοινοτήτων που δε θα είναι δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι δε θα μπορούσε να στηρίξει ένα σχέδιο, όπως η παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση, που αντιτίθεται στο μανιφέστο με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το Συντηρητικό Κόμμα.

Η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ δεν μπορεί να τροποποιηθεί άλλο.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει απόψε Δευτέρα την τροπολογία του βουλευτή Όλιβερ Λέτουϊν υπέρ της διενέργειας την προσεχή Τετάρτη ενδεικτικών ψηφοφοριών για την κατάληξη του Brexit.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο