Brexit: Στήριξη για τη συμφωνία αναζητεί η Μέι- «Νo deal» απαιτούν υπουργοί

Συζήτηση για πιθανή νέα ψηφοφορία αύριο Τρίτη επί της συμφωνίας του Brexit έγινε στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει τη συμφωνία ενώπιον των βουλευτών μόνο αν διαφαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί η στήριξη της πλειοψηφίας. Αυτό επιβεβαίωσε το μεσημέρι και εκπρόσωπός της. Η συμφωνία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων με συντριπτική διαφορά.

Με την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου η κα Μέι επικοινώνησε με την ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ. 

Η στήριξη των δέκα βουλευτών του κόμματος θεωρείται αναγκαία, αν και ίσως όχι επαρκής συνθήκη για την υπερψήφιση της συμφωνίας. Εκπρόσωπος του κόμματος, ωστόσο, δήλωσε λίγο αργότερα ότι η αντίθεση του DUP στη συμφωνία «παραμένει αμετάβλητη» εφόσον διατηρείται το λεγόμενο 'backstop' ως έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόταση για διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit, χωρίς όμως να καταλήξουν σε οριστική απόφαση υπέρ αυτής.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού σχολίασε ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση τροπολογίας που έχουν καταθέσει βουλευτές για τη διενέργεια αυτών των ενδεικτικών ψηφοφοριών με χρονοδιάγραμμα που θα καθορίσει το κοινοβούλιο «θα είχε συνέπειες για τον τρόπο διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και για την ισορροπία των εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες Βρετανών πολιτικών συντακτών αναφέρουν ότι η κα Μέι είπε στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν επιζήμιο για τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένοι υπουργοί, ωστόσο, φέρονται να απάντησαν ότι ένα 'no deal' θα ήταν προτιμότερο από το 'no Brexit'.

Συζητήθηκε επίσης και το σενάριο πρόωρων εκλογών εφόσον το κοινοβούλιο υιοθετήσει μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit που δε θα συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος.

Η κα Μέι είχε επίσης συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν Ο κ. Κόρμπιν είπε στην πρωθυπουργό ότι «δεν υπάρχει βάση για επαναφορά της
ουσιώδης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας του Brexit για τρίτη φορά» στη Βουλή των Κοινοτήτων. Θα ακολουθήσει συζήτηση στη Βουλή για τα επόμενα βήματα του Brexit και ψηφοφορία επί τροπολογιών που έχουν καταθέσει βουλευτές.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο