KOΣΜΟΣ


Μακρόν, Μέρκελ, Γιούνκερ και Σι Τζινπίνγκ σε μια σύνοδο χωρίς προηγούμενο

Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν χθες βράδυ τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

 
Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν χθες βράδυ τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ελιζέ.

Στόχος θα είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Τη θεωρούμε αναγκαία, διότι για την υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας η συζήτηση οφείλει να περάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτή της Γαλλίας», εξήγησε το Ελιζέ.

Η τετραμερής αυτή συνάντηση θα ακολουθήσει την πρώτη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για την Κίνα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ, που εκφράζουν ανησυχία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Γηραιά Ήπειρο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, ο Μακρόν χαιρέτισε χθες αυτή την «ευρωπαϊκή αφύπνιση», όπως τη βλέπει.

Τη συζήτηση που προβλεπόταν να γίνει χθες βράδυ -που όμως επισκιάστηκε από τις συνομιλίες για το Brexit, το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής -- ζήτησαν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Επρόκειτο να είναι η πρώτη μεταξύ των 28 για την Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ άρχιζε περιοδεία στην Ευρώπη -- στην Ιταλία, στο Μονακό και στη Γαλλία -- για να υπερασπιστεί και να προωθήσει το σχέδιό του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Τα σχέδια του Πεκίνου βρίσκουν ευήκοα ώρα στην Ιταλία, με τη Ρώμη να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο με την Κίνα για τη συμμετοχή της στο τεράστιο πρόγραμμα οικοδόμησης υποδομών, που είχε ανακοινωθεί το 2013.

Το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», κολοσσιαίων διαστάσεων, προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και βιομηχανικών πάρκων με τη δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Στο δείπνο σχεδιαζόταν να διαμορφωθούν κοινές θέσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας την 9η Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επενδύσεις που ανακοινώνει το Πεκίνο στην ΕΕ, ειδικά σε χώρες στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της, που αναζητούν κεφάλαια.

Οι εξαγορές εταιρειών και υποδομών σε τομείς στρατηγικής σημασίας (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική...) επιτρέπουν στο Πεκίνο να αποκτά ειδίκευση σε τεχνολογίες-κλειδιά με «δόλιο» τρόπο, σύμφωνα με την ΕΕ, διότι οι κυριότερες κινεζικές εταιρείες είτε επιδοτούνται είτε ελέγχονται από το κράτος.

Αρκετές από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ εξάλλου διερωτώνται για τους κινδύνους κατασκοπείας του Πεκίνου εάν χρησιμοποιήσουν για τα μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς υπό ανάπτυξη τεχνολογίες του ομίλου Huawei.

Ένα κείμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιέχει δέκα θέσεις επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» ως προς τα δίκτυα 5G και αναγγέλλει μια ευρωπαϊκή οδηγία γα το ζήτημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα όργανα για το διαχείριση των σχέσεών τους με τους Κινέζους, ειδικά στο πεδίο του αντιντάμπινγκ και του ελέγχου των ξένων επενδύσεων.

Σήμερα ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, πριν ταξιδέψει στο πριγκιπάτο του Μονακό και κατόπιν στη Γαλλία.

Ο Ματαρέλα σημείωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του πως η Ρώμη θα επιδιώξει να υπάρξει «η μέγιστη διαφάνεια» στις διμερείς σχέσεις της με το Πεκίνο. Η Ιταλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και για τον Ματαρέλα προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξουν «όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατόν», διασφάλιση επενδύσεων, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση προς κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Πέραν της ΕΕ, η ένταξη της Ιταλίας στο κινεζικό σχέδιο ανησυχεί επίσης τις ΗΠΑ, που θεωρούν πως το Πεκίνο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην καρδιά της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
ΗΠΑ: 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του...
24.05.2019, 02:24
Αίγυπτος: Αποφυλακίζεται μετά από 2,5 χρόνια δημοσιογράφος του Al Jazeera
Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου...
24.05.2019, 02:00
Ολλανδία-ευρωεκλογές exit polls: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος
Σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση...
24.05.2019, 00:20
To viral βίντεο με το κατηγορητήριο YouTuber κατά του κόμματος της Μέρκελ
Το viral βίντεο διάρκειας 55 λεπτών που ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο χρήστης Rezo το Σάββατο έχει τίτλο "Η...
23.05.2019, 21:19
Έρευνα για δολοφονία σε οίκο ευγηρίας με βασική ύποπτη μια γυναίκα 102 ετών
Το περασμένο Σάββατο, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μια υπάλληλος του γηροκομείου, στο Σεζί-σιρ-Μαρν, στα...
23.05.2019, 20:15
Βραζιλία: «Καλλιστεία» υιοθεσίας ορφανών παιδιών προκαλούν σάλο
Περίπου 18 ορφανά παιδιά υποχρεώθηκαν να περπατήσουν σε πασαρέλα σε εμοπρικό κέντρο στο Μάτο Γκρόσο της...
23.05.2019, 19:55
Εισαγγελική δίωξη κατά της επικεφαλής του CHP για προσβολή του Ερντογάν
Ο έκπτωτος δήμαρχος Ιμάμογλου έμεινε μόλις τρεις εβδομάδες στον δημαρχιακό θώκο, καθώς τα αποτελέσματα των...
23.05.2019, 19:49
Αποζημίωση μαμούθ στον ηθοποιό Τζέφρι Ρας από την Daily Telegraph
Η εφημερίδα The Age αναφέρει ότι το ποσό αυτό, το οποίο λαμβάνει υπόψη του την απώλεια κερδών που υπέστη ο...
23.05.2019, 18:57
Τραμπ για Τίλερσον: Βλάκας με περικεφαλαία
Μύδρους εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ...
23.05.2019, 18:02
Τι αναφέρει ο Τζέιμι Όλιβερ στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους
Στην επιστολή του ο γνωστός παγκοσμίως μάγειρας ευχαριστεί τους εργαζόμενους που προσέφεραν τα μέγιστα από...
23.05.2019, 17:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.