KOΣΜΟΣ


Μακρόν, Μέρκελ, Γιούνκερ και Σι Τζινπίνγκ σε μια σύνοδο χωρίς προηγούμενο

Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν χθες βράδυ τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

 
Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν χθες βράδυ τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ελιζέ.

Στόχος θα είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Τη θεωρούμε αναγκαία, διότι για την υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας η συζήτηση οφείλει να περάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτή της Γαλλίας», εξήγησε το Ελιζέ.

Η τετραμερής αυτή συνάντηση θα ακολουθήσει την πρώτη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για την Κίνα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ, που εκφράζουν ανησυχία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Γηραιά Ήπειρο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, ο Μακρόν χαιρέτισε χθες αυτή την «ευρωπαϊκή αφύπνιση», όπως τη βλέπει.

Τη συζήτηση που προβλεπόταν να γίνει χθες βράδυ -που όμως επισκιάστηκε από τις συνομιλίες για το Brexit, το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής -- ζήτησαν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Επρόκειτο να είναι η πρώτη μεταξύ των 28 για την Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ άρχιζε περιοδεία στην Ευρώπη -- στην Ιταλία, στο Μονακό και στη Γαλλία -- για να υπερασπιστεί και να προωθήσει το σχέδιό του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Τα σχέδια του Πεκίνου βρίσκουν ευήκοα ώρα στην Ιταλία, με τη Ρώμη να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο με την Κίνα για τη συμμετοχή της στο τεράστιο πρόγραμμα οικοδόμησης υποδομών, που είχε ανακοινωθεί το 2013.

Το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», κολοσσιαίων διαστάσεων, προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και βιομηχανικών πάρκων με τη δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Στο δείπνο σχεδιαζόταν να διαμορφωθούν κοινές θέσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας την 9η Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επενδύσεις που ανακοινώνει το Πεκίνο στην ΕΕ, ειδικά σε χώρες στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της, που αναζητούν κεφάλαια.

Οι εξαγορές εταιρειών και υποδομών σε τομείς στρατηγικής σημασίας (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική...) επιτρέπουν στο Πεκίνο να αποκτά ειδίκευση σε τεχνολογίες-κλειδιά με «δόλιο» τρόπο, σύμφωνα με την ΕΕ, διότι οι κυριότερες κινεζικές εταιρείες είτε επιδοτούνται είτε ελέγχονται από το κράτος.

Αρκετές από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ εξάλλου διερωτώνται για τους κινδύνους κατασκοπείας του Πεκίνου εάν χρησιμοποιήσουν για τα μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς υπό ανάπτυξη τεχνολογίες του ομίλου Huawei.

Ένα κείμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιέχει δέκα θέσεις επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» ως προς τα δίκτυα 5G και αναγγέλλει μια ευρωπαϊκή οδηγία γα το ζήτημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα όργανα για το διαχείριση των σχέσεών τους με τους Κινέζους, ειδικά στο πεδίο του αντιντάμπινγκ και του ελέγχου των ξένων επενδύσεων.

Σήμερα ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, πριν ταξιδέψει στο πριγκιπάτο του Μονακό και κατόπιν στη Γαλλία.

Ο Ματαρέλα σημείωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του πως η Ρώμη θα επιδιώξει να υπάρξει «η μέγιστη διαφάνεια» στις διμερείς σχέσεις της με το Πεκίνο. Η Ιταλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και για τον Ματαρέλα προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξουν «όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατόν», διασφάλιση επενδύσεων, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση προς κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Πέραν της ΕΕ, η ένταξη της Ιταλίας στο κινεζικό σχέδιο ανησυχεί επίσης τις ΗΠΑ, που θεωρούν πως το Πεκίνο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην καρδιά της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Λονδίνο: Θα προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το δεξαμενόπλοιο
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά...
21.07.2019, 08:30
Κόστα Ρίκα: Αλκοόλ νοθευμένο με μεθανόλη στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους
Συνολικά 34 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν και από αυτούς 14 άνδρες και 5 γυναίκες ηλικίας από 32 μέχρι 72 ετών...
21.07.2019, 08:14
Βρετανία:Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ θα παραιτηθεί εντός εβδομάδας
«Με δεδομένο το ότι υπήρξα μέλος της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία η Τερέζα Μέι, νομίζω ότι το...
21.07.2019, 08:06
Τρεις αστροναύτες αναχώρησαν για τον ISS 50 χρόνια μετά το Apollo 11
Ένας Αμερικανός, ένας Ιταλός και ένας Ρώσος αναχώρησαν σήμερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με μια πτήση...
20.07.2019, 23:14
Η British Airways διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις της από και προς Κάιρο
Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει για επτά ημέρες τις πτήσεις της από...
20.07.2019, 23:00
Ινδονησία: Πενήντα υπέρβαροι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να αδυνατίσουν
Πενήντα αστυνομικοί στην επαρχία της ανατολικής Ιάβας, στην Ινδονησία έλαβαν την εντολή να ξεκινήσουν...
20.07.2019, 18:36
Ιράν: Αίτημα από την πλοιοκτήτρια του Stena Impero να επισκεφθεί το πλήρωμα
Η Stena Bulk, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη από το Ιράν...
20.07.2019, 18:29
Ερντογάν για επέτειο Αττίλα: Δε θα διστάσουμε να ξαναεισβάλλουμε στην Κύπρο
«Αν απειληθεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων κανείς να μην αμφιβάλλει πως θα κάνουμε τα ίδια βήματα όπως...
20.07.2019, 15:44
Η Ολλανδία φέρει το 10% της ευθύνης για την σφαγή αμάχων στην Σρεμπρένιτσα
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας επιβεβαίωσε τελεσίδικα πως η Χάγη φέρει μέρος της ευθύνης για την σφαγή...
20.07.2019, 13:19
Ιράν: Κενό φορτίου ήταν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο - αγνόησε σήμα κινδύνου
"Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος άρχισε σήμερα (Σάββατο) από τους εμπειρογνώμονες" υπό την εποπτεία της...
20.07.2019, 13:03

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.