Κλείσιμο

Καταγγελίες πως συνελήφθη ο προσωπάρχης του Γουαϊδό στην Βενεζουέλα

Υπό κράτηση φαίνεται πως τέθηκε ο προσωπάρχης του αρχηγού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, όπως κατήγγειλαν μέσω Twitter στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο κ. Γουαϊδό έγραψε στο Twitter πως ο επικεφαλής του επιτελείου του, Ρομπέρτο Μαρέρο, απήχθη. Νωρίτερα είχε αναφέρει πως άνδρες των μυστικών υπηρεσιών είχαν περικυκλώσει το σπίτι του κ. Μαρέρο και του βουλευτή Σέρτζιο Βεργκάρα.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση των Αρχών για τις καταγγελίες.

Την άμεση απελευθέρωση του κ. Μαρέρο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους.

Επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι ο κ. Γουαϊδό είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και καταδίκασε την δράση των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στο παρελθόν προειδοποιήσει το Καράκας να μην επιχειρήσει να βλάψει τον κ. Γουαϊδό ή το κοινοβούλιο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Αμφότεροι  οι κ. Μαρέρο και Βεγκάρα είχαν συνοδεύσει τον κ. Γουαϊδό στην περιοδεία του σε χώρες της Νοτίου Αμερικής πριν δύο εβδομάδες, όπου ως αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος είχε προσπαθήσει να ενισχύσει την στήριξη της διεθνούς κοινότητάς στο πρόσωπό του.

Το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είχε απαγορεύσει στον κ. Γουαϊδό την έξοδο από την χώρα και υπήρχαν φόβοι πως θα επιχειρούσε να τον συλλάβει όταν επέστρεψε στην Βενεζουέλα, στις αρχές Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr