KOΣΜΟΣ


Ερντογάν στην Washington Post: Η Δύση έχει ευθύνες για την ισλαμοφοβία

«Από το ίδιο ύφασμα ο Τάραντ και το Ισλαμικό Κράτος» - Άρθρο του προέδρου της Τουρκίας στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post

 
«Ο δολοφόνος της Νέας Ζηλανδίας και το Ισλαμικό Κράτος είναι από το ίδιο ύφασμα» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στα δυτικά κράτη για τα κρούσματα ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας. «Η Τουρκία είναι κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» δηλώνει δε ο τούρκος πρόεδρος. 

Ειδικότερα, στο άρθρο του ο Ερντογάν σχολιάζει ότι «υπήρχαν πολλές ιστορικές αναφορές στα όπλα του εγκλήματος και στο μανιφέστο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο φερόμενος τρομοκράτης. Οι φορές που ανέφερε τόσο την Τουρκία όσο και εμένα είναι τόσο περίεργος όσο και χρήζει βαθύτερης σκέψης».

Ο τούρκος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι ο Τάραντ είχε επίσης επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία το 2016 και έμεινε σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ταξίδεψε και σε άλλες χώρες. 

«Ο υποτιθέμενος δράστης της σφαγής του Κράιστσερτς προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις διεστραμμένες απόψεις του διαστρεβλώνοντας την παγκόσμια ιστορία και τη χριστιανική πίστη. Επιδίωξε να φυτέψει σπόρους μίσους μεταξύ συνανθρώπων. Ως ηγέτης που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, γλώσσα ή φυλή, απορρίπτω κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να συσχετιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας με τις διδασκαλίες, την ηθική ή τις αρχές του χριστιανισμού. Αν μη τι άλλο, αυτό που συνέβη στη Νέα Ζηλανδία ήταν το τοξικό προϊόν της άγνοιας και του μίσους» αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουρκικός λαός έχει δει μια χονδροειδή παραμόρφωση της ιστορίας στα χέρια των τρομοκρατών. Η ιστορία, μέσα από τα γυαλιά της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μια τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε χιλιάδες πολίτες κυρίως μουσουλμάνους τα τελευταία χρόνια, ζήτησε την «ανακατάληψη’’ της Κωνσταντινούπολης - όπως και ο επιτιθέμενος στο Κράιστσερτς, που στο μανιφέστο του δεσμεύθηκε να καταστήσει την πόλη "δίκαια χριστιανική ιδιοκτησία για άλλη μια φορά". Το Ισλαμικό Κράτος ομοίως υποσχέθηκε να καταστρέψει τη Δημοκρατία της Τουρκίας - ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τουρκικά στρατεύματα έπληξαν τόσο σκληρά την τρομοκρατική ομάδα στη Συρία».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά μεταξύ του δολοφόνου που σκότωσε αθώους ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία και εκείνους που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, τη Γαλλία, την Ινδονησία και αλλού.

«Είναι αυτονόητο ότι ο τουρκικός λαός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει έτσι εύκολα την πατρίδα του εδώ και αιώνες επειδή οι τρομοκράτες το απαιτούν. Ούτε θα αφήσουμε ποτέ τους αχαλίνωτους δολοφόνους να μας πείσουν να στοχοποιήσουμε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, έθνος ή ομάδα. Κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών για αιώνες, η Τουρκία προσχώρησε στη συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έχοντας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, θεωρούμε στρατηγικό στόχο να γίνουμε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους φίλους και τους συμμάχους μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών ομάδων» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, επιμένει ότι στη σκιά της σφαγής του Κράιστσερτς, «η Δύση έχει ορισμένες ευθύνες. Οι δυτικές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις πρέπει να απορρίψουν την εξοικείωση με το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίσιμο να αποδειχθεί ότι τέτοιες διαστρεβλωμένες ιδεολογίες, όπως ο αντισημιτισμός, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, πρέπει να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές για το τι συνέβη και να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ο τρομοκράτης κατέστη ριζοσπαστικοποιημένος και τους συνδέσμους του με τις τρομοκρατικές ομάδες για την πρόληψη μελλοντικών τραγωδιών». 

«Τέλος, όλοι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να μάθουν από το θάρρος, την ηγεσία και την ειλικρίνεια της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, να αγκαλιάσουν τους μουσουλμάνους που ζουν στις αντίστοιχες χώρες τους» καταλήγει ο Ταγίπ Ερντογάν. 


 
Μακρόν ενόψει G7: Κάντε... ανάπτυξη όχι (εμπορικό) πόλεμο - Γεύμα με Τραμπ
"Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εντάσεις, κυρίως οι εντάσεις για το εμπόριο, είναι αρνητικές...
24.08.2019, 16:03
Γερμανόφωνος Τύπος: Τον πρόεδρο Τραμπ δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες
Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει τη Σύνοδο των G7 που διεξάγεται στο Μπιαρίτς εστιάζοντας στην πολιτική του...
24.08.2019, 15:20
Τουσκ: Καμία συνεργασία σε σχέδιο για Brexit χωρίς συμφωνία
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ "είναι πρόθυμη να ακούσει" τις...
24.08.2019, 14:26
Χονγκ Κονγκ: Χρήση δακρυγόνων για διάλυση της διαδήλωσης από την αστυνομία
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές...
24.08.2019, 13:39
Ιορδανία: Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε άδειο λεωφορείο
Άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με στόχο ένα άδειο λεωφορείο κοντά στην αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα.
24.08.2019, 12:58
Γερμανία: Προαποφασισμένη η ποινή Σύρου πρόσφυγα κατηγορούμενου για φόνο ;
Τι συμβαίνει με τη γερμανική δικαιοσύνη; Σύρος πρόσφυγας καταδικάστηκε σε πολύχρονη φυλάκιση για δολοφονία...
24.08.2019, 12:43
ΗΠΑ:Γραμμή βοήθειας για μετανάστες έκλεισε μετά από αναφορά σε γνωστή σειρά
Η δωρεάν αυτή γραμμή επικοινωνίας, που ξεκίνησε το 2013, συνέδεε μετανάστες που κρατούνταν στις ΗΠΑ με την...
24.08.2019, 12:10
Δοκιμή νέου πυραύλου από το Ιράν
Την Πέμπτη το Ιράν παρουσίασε ένα ιρανικής κατασκευής, μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους-...
24.08.2019, 11:21
Ο Τζόνσον τζογάρει το μέλλον της Βρετανίας για μια συμμαχία με τον Τραμπ
Αυτό το σαββατοκύριακο ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει το ντεμπούτο του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας στην Σύνοδο...
24.08.2019, 10:58
Η Πολωνία αξιώνει 850 δισ. σε πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία
Με αφορμή την στρογγυλή ημερομηνία επιτροπή του πολωνικού κοινοβουλίου, θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με...
24.08.2019, 10:23

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »