Περισσότερες από 800.000 υπογραφές σε λίγες ώρες για την ακύρωση του Brexit

Περισσότερες από 900.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει η αίτηση για ακύρωση του Brexit και παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες από 300.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής Βουλής.

Βάσει των κανονισμών εάν οποιαδήποτε αίτηση ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές η Βουλή είναι υποχρεωμένη να την θέσει προς συζήτηση, αν και η συζήτηση δεν γίνεται στην Ολομέλεια ούτε έχει νομοθετική φύση.

Ωστόσο, η ταχύτατη συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού υπογραφών αυξάνει την πίεση που δέχεται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης της εξόδου από την ΕΕ ή διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το σάιτ της Βουλής κατέρρευσε νωρίτερα λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Στην συνέχεια ελήφθησαν έκτακτα μέτρα καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ο ρυθμός συγκέντρωσης υπογραφών ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δώσει το δικαίωμα στο Λονδίνο να ακυρώσει μονομερώς το διαζύγιο με την ΕΕ, κρίνοντας πως κάθε κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα να αναστείλει το σχετικό Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας δίχως την έγκριση των υπόλοιπων μελών.

Η κ. Μέι θα λάβει σήμερα μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες θα εξετάσουν το αίτημά της για μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit, κατά τρεις μήνες, από τις 29 Μαρτίου που ισχύει σήμερα στις 30 Ιουνίου.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδος η κ. Μέι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τους αρχηγούς οκτώ ακόμα χωρών, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ εντείνονται οι φήμες πως οι εταίροι θα συναινέσουν σε αναβολή του Brexit μόνον έως τις 23 Μαΐου, λόγω των ευρωεκλογών που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Τουσκ διαμήνυσε χθες πως οι Ευρωπαίοι είναι δυνατό να εγκρίνουν τόσο μικρή παράταση μόνον εφόσον η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει το σχέδιο αποχώρησης που έχει δεχτεί η κ. Μέι – σχέδιο που η Βουλή έχει ήδη απορρίψει με μεγάλη διαφορά δύο φορές.

Η κυβέρνηση Μέι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει την συμφωνία εξόδου, που διέπει τους όρους του διαζυγίου, την επόμενη εβδομάδα, αν και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή.
Πηγή: skai.gr