Κλείσιμο

Ολλανδία: Η κυβερνητική συμμαχία του Ρούτε χάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία

Η κεντροδεξιά συμμαχία η οποία κυβερνά την Ολλανδία οδεύει να απολέσει την πλειοψηφία της στη Γερουσία των 75 εδρών, υποδεικνύει δημοσκόπηση εξόδου που διενεργήθηκε από την Ipsos για την ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS αφού έκλεισαν οι κάλπες στη χώρα, όπου διεξήχθησαν χθες περιφερειακές εκλογές.

Κατά τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ακροδεξιό, λαϊκιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) καταγράφει θεαματική άνοδο κι αναμένεται όχι απλώς να μπει στη Γερουσία, αλλά να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στην επόμενη Άνω Βουλή. Ωστόσο, και οι Πράσινοι θεωρείται ότι επιτυγχάνουν σημαντική άνοδο.

Εάν η δημοσκόπηση επιβεβαιωθεί, η κυβερνητική συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε θα είναι πλέον αναγκασμένη να βασίζεται σε κόμματα εκτός κυβέρνησης για να νομοθετεί.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον πολύ πέραν των ολλανδικών συνόρων, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες επίσης εκφράζονται ανησυχίες περί ανόδου λαϊκιστικών κομμάτων.

Ο ηγέτης του FvD, ο Τιερί Μποντέ, με ρητορεία που αντλεί στοιχεία από εκείνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -- ένα από τα κεντρικά του συνθήματα είναι «πρώτα οι Ολλανδοί» -- επιδίωξε να προσελκύσει προσοχή και ψήφους με ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις, ιδίως για τη μετανάστευση και την ισότητα των φύλων. Έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο φιλόδοξες» και «διακρίνονται λιγότερο επαγγελματικά».

Τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, εξάλλου, αποπειράθηκε να εκμεταλλευθεί την επίθεση της Δευτέρας στην Ουτρέχτη όταν άλλοι ανέστειλαν τις εκστρατείες τους, στηλιτεύοντας την «αφελή» πολιτική της κυβέρνησης Ρούτε ως προς τη μετανάστευση και υποστηρίζοντας πολύ περισσότερο ότι εάν δεν αλλάξει, τέτοιου είδους επιθέσεις θα επαναληφθούν.

Το FvD με βάση τα ως τώρα δεδομένα οδεύει να καταλάβει 10 έδρες στη Γερουσία, πίσω μόνο από το VVD του Ρούτε (12), που προβλέπεται να χάσει μία έδρα.

Η κυβερνητική συμμαχία του Ρούτε ως σύνολο όμως οδεύει να δει τις έδρες της να μειώνονται από τις 38 στις 31.

Το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός βουλευτής Χέερτ Βίλντερς, αναμένεται να υποστεί επίσης απώλειες, καθώς κατά τη δημοσκόπηση εξόδου θα περιοριστεί από τις 9 στις 6 έδρες. Αυτό πάντως προβλεπόταν από αναλυτές, λόγω της ανόδου του FvD, που πιθανόν άντλησε ψήφους από την ίδια δεξαμενή.

Οι περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία χαρακτηρίστηκαν από πολλούς άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Μαρκ Ρούτε, με την ακροδεξιά να στέκεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε στο τέλος της από την επίθεση της Δευτέρας στην Ουτρέχτη (κεντρικά), με τρεις νεκρούς, για την οποία συνελήφθη ένας ύποπτος γεννημένος στην Τουρκία. Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας εξετάζεται «σοβαρά» από τις διωκτικές αρχές.

Η επίθεση προσέφερε την ευκαιρία στην άκρα δεξιά να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους όσον αφορά τη μετανάστευση.

Επισήμως, τα μέλη της Γερουσίας θα ονομαστούν τον Μάιο από τους 570 νικητές των εκλογών της Τετάρτης στις 12 περιφέρειες του βασιλείου.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα δοθούν στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή της Ολλανδίας την 25η Μαρτίου.