ΟΗΕ: Το Εφετείο των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τον Κάρατζιτς σε ισόβια

Σε ισόβια αύξησε το Εφετείο του ΟΗΕ την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό το 2016 ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Ο 73χρονος τον Ιούλιο του 1995 σχεδίασε τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ολλανδική κυβέρνηση μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, παραιτήθηκε.

Ο Κάρατζιτς, πρώην φυσίατρος, είχε πει ότι η καταδίκη του βασίστηκε σε φήμες. Ξεκίνησε προσφυγή κατά της περσινής ποινής του λέγοντας στους δικαστές ότι η απέλαση μουσουλμάνων και Κροατών τη δεκαετία του 1990 ήταν μύθοι.

Το 1995 Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1993, η Σρεμπρένιτσα είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι κατέλαβαν την Σρεμπρένιτσα οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό «κυανόκρανοι», όπως λέγονταν Ολλανδοί, δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την πόλη.

Τότε, πολλοί Βόσνιοι κατέφυγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν υποστήριξη, η οποία δεν τους εδόθη ποτέ, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προχωρήσουν σε μία πρωτοφανή αγριότητα, σκοτώνοντας 8.000 μουσουλμάνους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία τη δεκαετία του ’90 ήταν πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ενώ στρατιωτικός διοικητής του ήταν ο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια για εγκλήματα πολέμου, καθώς και για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων εκείνη την περίοδο.
Πηγή: skai.gr