Απόφαση έκπληξη από Ναζαρμπάγιεφ: Παραιτούμαι από πρόεδρος

Την παραίτησή του από πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, επί τρεις δεκαετίες απόλυτος άρχων της χώρας. 

Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Ναζαρμπάγιεφ δήλωσε ότι η απόφασή του δεν ήταν «απλή». «Έχω αποφασίσει να παραιτηθώ από τις εξουσίες μου ως πρόεδρος» σημείωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Έως στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της απόφασής του που αποτελεί έκπληξη. 

Ο 78χρονος Ναζαρμπάγιεφ εξουσίαζε με σιδερένια πυγμή την πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα από τότε που έγινε πρόεδρός της το 1990. Προώθησε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αντιστάθηκε σε κάθε αλλαγή για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος.

Γεννημένος το 1940, ανήλθε στην εξουσία ως πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζακστάν όταν η χώρα ήταν Σοβιετική Δημοκρατία.

Μετά την ανεξαρτησία της χώρας, επανεξελέγη το 1999, το 2005, το 2011 και - πιο πρόσφατα - το 2015. Αλλά η εγκυρότητα των εκλογικών αναμετρήσεων αμφισβητήθηκε από διεθνείς παρατηρητές. Ήταν στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Πηγή: skai.gr