FT: Ο Ορμπάν δεν έχει θέση στο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης

Η οικογένεια των βασικών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό έμενε αμέτοχη τα τελευταία χρόνια ενώ ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν άρχισε να ξηλώνει τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
 
Αλλά η υπομονή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έφθασε σε σημείο καμπής όταν ο Ορμπάν ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες επιτιθέμενος στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον κεντροδεξιό προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαυδισμένοι πια με τα καμώματα του Ορμπάν, μέλη του ΕΛΚ από 13 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα τον αποκλεισμό του Fidesz, του κόμματος του Ορμπάν. Το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στα μέλη του ΕΛΚ αύριο, Τετάρτη, σημειώνεται στο άρθρο.
 
Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην αποπομπή του Fidesz. Το λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσει στο ΕΛΚ κάποιες πολύτιμες έδρες. Η αποπομπή του Όρμπαν θα τον οδηγήσει πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.


Παράλληλα, σημειώνεται στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν τις εκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Ορμπάν.
 
Το θέμα του Ορμπάν, σύμφωνα με τους FT, είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής της ομάδας ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να γίνει ο διάδοχος του Γιούνκερ. Ο Βέμπερ, Βαυαρός συντηρητικός, εμφανίζεται απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Ορμπάν, είτε λόγω συμπάθειας είτε λόγω σκοπιμότητας. Ακόμα και τώρα τα τελεσίγραφα του Βέμπερ φαίνονται ανεκτικά προς τον Ούγγρο ηγέτη. Η αμφιθυμία γίνεται πολιτική ευθύνη, αναφέρουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας. Εάν ο Βέμπερ προσπαθήσει να κρατήσει το Fidesz εντός του ΕΛΚ, ή προτείνει μια απλή αναστολή, θα γίνει όμηρος των όποιων νέων καταχρήσεων από τη Βουδαπέστη. Χρειάζεται να επιδείξει ηγεσία και αποφασιστικότητα για υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες. Αυτά είναι βασικά προσόντα για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν, τον οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ