Μεξικό: Απελευθέρωση Κουβανών που είχαν απαχθεί κοντά στα σύνορα με ΗΠΑ

Μια ομάδα  μεταναστών από την Κούβα που φέρεται να είχε απαχθεί σε περιοχή κοντά στα βόρεια σύνορα του Μεξικού αφέθηκε ελεύθερη, έγραψε μεξικανική εφημερίδα χθες, καθώς οι αρχές συνεχίζουν να διενεργούν έρευνες για τις εξαφανίσεις πολλών άλλων μεταναστών στην ίδια περιοχή.

Δεκατρείς Κουβανοί, που είχαν απαχθεί στην παραμεθόρια πόλη Ρεϊνόσα, στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, αφέθηκαν ελεύθεροι και φέρονται να προσπάθησαν να μπουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal, που επικαλέστηκε μέλος της οικογένειας ενός από τους απαχθέντες, στο οποίο στάλθηκε βίντεο που εικονίζει τους μετανάστες καθώς βαδίζουν προς τα βόρεια σύνορα του Μεξικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια συμμορία που απαιτούσε να της καταβληθούν λύτρα απήγαγε τους μετανάστες μία εβδομάδα νωρίτερα και τους φυλάκισε μαζί με άλλους εννιά Κουβανούς μετανάστες που είχε ήδη πάρει ομήρους.

Η πολιτειακή κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έλαβε καμία ειδοποίηση απαγωγής που να συνδέεται με αυτήν την ομάδα μεταναστών.
Η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχές συνεχίζουν να διενεργούν έρευνα για την τύχη 22 προσώπων, που πιστεύεται ότι είναι μετανάστες και τους απήγαγαν στις αρχές Μαρτίου ένοπλοι από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στις αρχές του Μαρτίου στην Ταμαουλίπας. Δεν είναι σαφές εάν οι δύο εξελίξεις συνδέονται.

Στην Πολιτεία Ταμαουλίπας οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ανθρωποκτονιών και εξαφανίσεων τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ σημείωσε επίσης ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να συνάψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ βάσει της οποία θα γίνουν επενδύσεις σε κράτη της κεντρικής Αμερικής και στο Μεξικό προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Το Μεξικό συζητά με την Ουάσινγκτον και άλλους την προώθηση επενδύσεων με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και την αποθάρρυνση της μετανάστευσης, είχαν δηλώσει αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο.