Νέα Ζηλανδία: Η ακροδεξιά βρισκόταν στο ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Άντριου Λιτλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας - ο οποίος εκ του αξιώματός του επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών - απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν βρισκόταν στο ραντάρ τους, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς την Παρασκευή, όταν έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Ο Λιτλ διαβεβαίωσε το Radio New Zealand σήμερα ότι είναι σίγουρος και τον ικανοποιεί το γεγονός ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (New Zealand Security Intelligence Service, NZSIS) επαγρυπνεί για όλες τις μορφές εξτρεμισμού.

«Τους τελευταίους εννιά μήνες εξέταζε συγκεκριμένα την άνοδο της alt right (σ.σ. της λεγόμενης "εναλλακτικής" δεξιάς) και των οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής», είπε ο νεοζηλανδός υπουργός δικαιοσύνης. Είναι «προφανές», πρόσθεσε, ότι «σε όλο τον κόσμο» αυτές οι δύο τάσεις αποκτούν μεγαλύτερη ορμή.

Ο Λιτλ σημείωσε ακόμη πως παρότι ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς είχε κάνει σχόλια στο Διαδίκτυο που άφηναν να εννοηθούν οι προθέσεις του, φαίνεται πως τα έκανε σε κλειστές ομάδες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου το περιεχόμενο δεν ήταν προσβάσιμο σε μη μέλη.

«Οι υπηρεσίες μας δεν παρακολουθούν κάθε δραστηριότητα στο διαδίκτυο κάθε ώρα της ημέρας», σημείωσε.

Ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να κάνουν με όσο μεγαλύτερη επάρκεια μπορούν τη διάκριση ανάμεσα στις αληθινές απειλές και απλά χυδαία και προσβλητικά σχόλια χωρίς πραγματική πρόθεση μετουσίωσης σε πράξεις», τόνισε ακόμη ο Λιτλ.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τον τρόπο που ενήργησε η NZSIS αλλά και η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών (Government Communications Security Bureau, GCSB).

Η διευθύντρια της NZSIS Ρεμπέκα Κίτεριτζ δήλωσε ότι καλωσορίζει αυτή την έρευνα.

Η υπηρεσία, διαβεβαίωσε η Κίτεριτζ, «έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα ως προς την απειλή που εγείρουν για τη Νέα Ζηλανδία ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Το πρόσωπο που διώκεται για φόνο δεν είχε ποτέ απασχολήσει την NZSIS, δεν είναι γνωστό στην NZSIS ή στην ομόλογη υπηρεσία μας στην Αυστραλία», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφερόμενη στον Μπρέντον Τάραντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ