Ουτρέχτη: Έφοδος σε διαμέρισμα-3 νεκροί και 5 τραυματίες

Έφοδο σε διαμέρισμα στην Λεωφόρο Τρούμαν της Ουτρέχτης μερικά μέτρα μακριά από το σημείο της πρωινής επίθεσης ενόπλου στο τραμ πραγματοποίησαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής της Ολλανδίας. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει την επιχείρηση στο διαμέρισμα, που φέρεται να σχετίζεται με τον ένοπλο. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Γιαν φον Ζανέν, τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 9 τραυματίστηκαν στην πρωινή επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη. Ωστόσο, η αστυνομία της Ουτρέχτης αναθεώρησε τον αριθμό των τραυματιών από 9 σε 5, ενώ επιβεβαίωσε τους 3 νεκρούς. 

Ο δήμαρχος της Ουτρέχτης ανέφερε ότι «δεν αποκλείουμε, στην πραγματικότητα υποθέτουμε τρομοκρατικό κίνητρο. Πιθανότατα είναι ένας δράστης αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι». 

Η αστυνομία υπογράμμισε στο twitter ότι δεν αποκλείει τίποτα ως προς τα κίνητρα του δράστη. «Σε αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε πληροφορίες για πιθανά άλλα κίνητρα για το περιστατικό σήμερα το πρωί. Μπορούμε να πούμε μόνο ότι προς το παρόν δεν αποκλείουμε τίποτα», ανέφερε η αστυνομία της πόλης. 

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία) με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα και πιθανόν να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία ασφάλεια και αντιτρομοκρατίας (NCTV).

«Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σημεία της Ουτρέχτης», δήλωσε ο διευθυντής της NCTV Πίτερ Γιάαπ Όλμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη διευκρινίζοντας πως «βρίσκετια σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίς για να βρεθεί ο δράστης».

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα», δήλωσε ο Όλμπερσμπεργκ.

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας .

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Ρούτε: Δεν θα υποκύψουμε στην μισαλλοδοξία

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την Ουτρέχτη, με απολογισμό τρεις νεκρούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Independent, Guardian