Πρώτο βέτο Τραμπ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το πρώτο βέτο της θητείας του άσκησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μπλοκάροντας ψηφίσματα των δύο σωμάτων του Κογκρέσου τα οποία ακύρωναν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο κ. Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει την έκτακτη ανάγκη ώστε να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή αντι-μεταναστευτικού τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, δίχως την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο κανονικά είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον προϋπολογισμό.

«Το Κογκρέσο έχει την ελευθερία να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα κι εγώ έχω το καθήκον να αντιταχθώ ασκώντας το βέτο μου» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο.

Η υπογραφή του βέτο έγινε σε μία πομπώδη τελετή. Ο πρόεδρος ήταν περιστοιχισμένος από αστυνομικούς και συγγενείς προσώπων που έπεσαν θύματα παράτυπων μεταναστών.

Το Κογκρέσο μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο εάν ξαναπεράσει τα ψηφίσματα με ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων τόσο στην Γερουσία όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κήρυξη της έκτακτης ανάγκης έχει επίσης προσβληθεί δικαστικά από διάφορές πολιτείες.

Η κατασκευή του τείχους ήταν μία από τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τραμπ, όμως δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της προεδρίας του δεν έχει καταφέρει να το υλοποιήσει.

Πολλοί Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον κ. Τραμπ ότι με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης έχει καταστρατηγήσει των διαχωρισμό εξουσιών για πολιτικό όφελος.
Πηγή: skai.gr