Βαριές ποινές και αμνηστίες για την εισβολή στην Βουλή της Β. Μακεδονίας

Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν στην Βόρεια Μακεδονία 16 άτομα που έλαβαν μέρος στην βίαιη εισβολή στο κοινοβούλιο που έλαβε χώρα το 2017, στο απόγειο της πολιτικής κρίσης που έπληττε την γειτονική χώρα.

Οι ποινές κυμαίνονται από επτά έως 18 χρόνια. Η βαρύτερη ποινή επιδικάστηκε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μίτκο Τσάβκοφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απειλή σε βάρος της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας.

Δεκαπέντε άλλοι κατηγορούμενοι είχαν προηγουμένως αμνηστευτεί για τα επεισόδια, ανάμεσά τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO αλλά στήριξαν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στην συνταγματική αναθεώρηση που «σφράγισε» την συμφωνία των Πρεσπών.

Στην εισβολή στην Βουλή των Σκοπίων πρωταγωνίστησαν υποστηρικτές και μέλη του VMRO, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εκλογή του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Ολομέλειας και κατ’ επέκταση την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού αλβανόφωνων και σοσιαλδημοκρατών.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο κ. Ζάεφ.

Το VMRO έχει επανειλημμένα καταγγείλει πως η δίκη είναι πολιτικά υποκινούμενη και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ζάεφ ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr