Κλείσιμο

Ιταλία:Δικαστήριο αθώωσε φερόμενους βιαστές γιατί το θύμα ήταν άσχημο (vid)

Μουδιασμένη η κοινή γνώμη της Ιταλίας στην είδηση πως το Εφετείο της Ανκόνα ανέτρεψε καταδικαστική απόφαση για βιασμό με την ετυμηγορία πως το θύμα ήταν πολύ άσχημο για να έχει πέσει θύμα βιασμού.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, την ετυμηγορία εξέδωσαν 3 γυναίκες δικαστές και σύμφωνα με αυτή, η καταγγελία μιας 22χρονης Περουβιανής ότι υπήρξε θύμα βιασμού από 2 άνδρες δεν μπορεί να κριθεί ως «αξιόπιστη» ένεκα του παρουσιαστικού της.

Η σεξουαλική επίθεση καταγγέλθηκε το 2015 και οι φερόμενοι δράστες καταδικάστηκαν πρωτόδικα το 2016 και άσκησαν έφεση.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι δικαστές στο Εφετείο εξέδωσαν την εν λόγω απόφαση, στηριζόμενες σε μια φωτογραφία της γυναίκας αλλά και στο γεγονός πως, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως δεν έλκονται από το φερόμενο θύμα με έναν από αυτούς να έχει καταχωρήσει τον αριθμό της στο κινητό του τηλέφωνο με το όνομα "Viking".

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε αυτή την ποινή και διέταξε την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεση στο δικαστήριο της Περούτζια. Παράλληλα το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να ζητά προκαταρκτική έρευνα.

Η Cinzia Molinaro, δικηγόρος του θύματος, δήλωσε στην Euronews ότι η πελάτης της επέστρεψε στο Περού λόγω της περιθωριοποίηση που ένιωσε μετά την πρώτη δίκη.

"Μετά την αθωωτική απόφαση των βιαστών της, η κατάσταση χειροτέρευε, η μητέρα της έπρεπε να εγκαταλείψει την Ανκόνα λόγω της ντροπής που ένιωσε και επέστρεψε στο Περού", δήλωσε η δικηγόρος.

Στη συνέχεια, η μητέρα της Περουβιανής επέστρεψε ξανά στην Ιταλία, αλλά όχι στην Ανκόνα, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω υπόθεση έρχεται στο περιθώριο της απόφασης, από το δικαστήριο της Μπολόνια, για μείωση κατά το ήμισυ στην ποινή, ενός Ιταλού που δολοφόνησε τη φίλη του, με την αιτιολογία της «παθιασμένης οργής.»

Σύμφωνα με τους κανόνες της ιταλικής νομοθεσίας τα στοιχεία του θύματος δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν προκάλεσαν θυμό στις γυναικείες οργανώσεις της χώρας που ζήτησαν καλύτερη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Την ίδια ώρα πλήθος ακτιβιστών διαδηλώνει με πλακάτ που γράφουν τις φράσεις «ντροπή» και «αγανάκτηση» έξω από το δικαστήριο της Ανκόνα.

Με πληροφορίες από ANSA / EURONEWS