Το μοιραίο Boeing της Ethiopian Airlines «είχε καθοδική πορεία πριν πέσει»

Εξάρτημα που βρέθηκε στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines καταδεικνύει πως το αεροσκάφος είχε ρυθμιστεί να έχει καθοδική πορεία πριν προσκρούσει στο έδαφος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού δικτύου NBC News και του πρακτορείου Bloomberg, δίνοντας μία πρώτη ένδειξη στους πραγματογνώμονες που μελετούν τα αίτια.

Το εργαλείο, γνωστό ως «jackscrew», ρυθμίζει την γωνία του πρόσθιου τμήματος του αεροσκάφους. Ο εντοπισμός του φαίνεται πως συνέβαλε στην απόφαση της Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει την καθήλωση όλων των αεροσκαφών 737 Max 8 κατασκευής Boeing.

Η συντριβή της πτήσης EA302 της Ethiopian, που παρέσυρε στον θάνατο 157 ανθρώπους, ήταν η δεύτερη τραγωδία με αεροπλάνο τύπου 737 Max 8 σε διάστημα πέντε μηνών. Τον Οκτώβριο 189 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδονησία, σε πτήση του αερομεταφορέα Lion Air.

Η ρύθμιση του jackscrew προβλημάτισε την Ουάσιγκτον, διότι η προκαταρκτική ανάλυση της συντριβής της Lion Air καταδεικνύει πως υπήρχαν προβλήματα στην γωνία και ταχύτητα ανόδου του αεροπλάνου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για ομοιότητες ανάμεσα στις δύο τραγωδίες.

Στην διαταγή προσγείωσης των Boeing 737 Max 8 η ρυθμιστική Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλέστηκε «καινούργιες πληροφορίες από τα συντρίμμια που αφορούσαν τις ρυθμίσεις του αεροσκάφους αμέσως μετά την απογείωση».

Ξεχωριστά, οι «New York Times» μετέδωσαν νωρίτερα πως το μοιραίο αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κινούνταν προβληματικά σχεδόν αμέσως μετά την απογείωση. Ο κυβερνήτης, που επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου ώστε να ζητήσει άδεια επιστροφής στον αερολιμένα της Αντίς Αμπέμπα, έδωσε την αίσθηση πανικού στην φωνή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πληρέστερη εικόνα για τα αίτια της καταστροφής στην Αιθιοπία θα σχηματιστεί από τον έλεγχο των δύο «μαύρων» κουτιών, που έχουν παραδοθεί σε ειδικά εργαστήρια στο Παρίσι. Η εξέτασή τους άρχισε σήμερα, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της Ethiopian Airlines.

Δεκάδες χώρες είχαν απαγορεύσει πτήσεις του 737 Max 8 πριν ενεργήσουν οι ΗΠΑ, οι οποίες στην αρχή υπεραμύνονταν του αξιόπλοου του μοντέλου.

Η Boeing από την πλευρά της έχει αναστείλει τις παραδόσεις του αεροπλάνου, που βγήκε στην αγορά το 2017 και είναι το κυριότερο προϊόν της. Η μετοχή της εταιρείας έχει πέσει κατά περισσότερο από 10% από την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr