Με διακοπή διαπραγματεύσεων και επανέναρξη δοκιμών απειλεί η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και να αρχίσει εκ νέου πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, προειδοποίησε ανώτερη αξιωματούχος στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των πρακτορείων Associated Press και Tass.

Απευθυνόμενη σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους η υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι σημείωσε πως ο Βορράς είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την ατελέσφορη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν στο Ανόι.

«Δεν έχουμε οιαδήποτε πρόθεση να υποκύψουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ [που τέθηκαν στο Ανόι], ούτε είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις αυτού του είδους», είπε η κ. Τσόε, αναφέροντας αιχμηρά ότι η Αμερική «ξεκάθαρα πέταξε μία χρυσή ευκαιρία αυτή την φορά».

Ο κ. Τραμπ αποχώρησε από την σύνοδο κορυφής λέγοντας πως ο κ. Κιμ ζήτησε άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον Βορρά με αντάλλαγμα το κλείσιμο του μεγαλύτερου γνωστού πυρηνικού σταθμού του, αίτημα που η Ουάσιγκτον απέρριψε.

Η υφυπουργός τόνισε πως η απόφαση για άρση του μορατόριουμ σε πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές – που διαρκεί πλέον 15 μήνες – ανήκει αποκλειστικά στον κ. Κιμ. «Θα λάβει την απόφαση σε μικρό χρονικό διάστημα», είπε.

Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα και δορυφορικές φωτογραφίες που καταδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου στην μονάδα όπου παραδοσιακά εκτελούνται εκτοξεύσεις για το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας. Παραδοσιακά η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται τέτοιες ενέργειες ως συγκαλυμμένες βαλλιστικές δοκιμές.

Η κ. Τσόε κατηγόρησε συγκεκριμένα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον πως υπονόμευσαν με την στάση τους την σύνοδο στο Ανόι.

Αντίθεα, υποστήριξε πως η «χημεία» ανάμεσα σε Τραμπ και Κιμ παραμένει «μυστηριωδώς υπέροχη».
Πηγή: skai.gr