Ακροδεξιός Αυστραλός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αυστραλός περιγράφεται ως ακροδεξιός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Σύμφωνα με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό οι νεκροί ανέρχονται στους 40 ενώ 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. 

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως έχει θέσει υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, καθώς και ότι εξουδετέρωσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, καθώς και όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.