Εκατοντάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν την Αφρική (vid)

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πλήθος αγνοείται, στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και την Νότια Αφρική ,εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τις τελευταίες ώρες σχεδόν ολόκληρη την Αφρική στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μοζαμβίκη, 45 στο Μαλάουι και τέσσερις στη Νότια Αφρική μετά από καταρρακτώδεις βροχές που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες.

Οι πλημμύρες στη Μοζαμβίκη, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 111 άτομα ενώ έχουν ήδη καταστραφεί 5.756 κατοικίες, 938 σχολικές τάξεις και 18 νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα καταστράφηκαν και περισσότερα από 168.000 στρέμματα καλλιεργειών , σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Όπως υπογραμμίζει ο ΟΗΕ στο Μαλάουι, οι πλημμύρες έχουν αφήσει πάνω από 230.000 άτομα χωρίς στέγη.

Το μετεωρολογικό κέντρο του Μαλάουι έχει προειδοποιήσει για περισσότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη νότια χώρα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής.

Η εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Μοζαμβίκης, Ana Comoana, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια κόκκινη προειδοποίηση λόγω των συνεχών βροχών και του επερχόμενου τροπικού κυκλώνα Idai, που αναμένεται να φτάσει στη χώρα την Πέμπτη ή την Παρασκευή".

Οι αρχές εκεί διέταξαν σε υποχρεωτική εκκένωση τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες.

"Έχουν ανοίξει δεκαέξι κέντρα φιλοξενίας στις επαρχίες Ζαμπέζια και Τέτε για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους,", δήλωσε ο Comoana.

"Η κυβέρνηση χρειάζεται περί τα 16 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 80 000 οικογένειες που έχουν πληγεί από τις βροχές."

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι κάτι σπάνιο για την Μοζαμβίκη.

Οι πλημμύρες το 2000 είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 800 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους ενώ πάνω από 100 σκοτώθηκαν και το 2015.

"Ο τροπικός κυκλώνας Idai, ο οποίος σχηματίστηκε στο κανάλι της Βόρειας Μοζαμβίκης στις 9 Μαρτίου, αναμένεται να ξεσπάσει κοντά στην Beira (ανατολική Μοζαμβίκη) στις 14 ή 15 Μαρτίου", ανέφερε η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

"Ο κυκλώνας βρισκόταν πάνω από το κανάλι της Μοζαμβίκης στις 12 Μαρτίου και αναμένεται να αγγίξει την κατηγορία 4, ήδη πριν φτάσει σε χερσαίες εκτάσεις.

Τέλος σε έκκληση για έκτακτη βοήθεια στην χώρα, λόγω της ιδιαιτέρως σοβαρής κατάστασης, προχώρησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από AFP/ News24