Βενεζουέλα: Η Κίνα πρόθυμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Την πρόθεσή της να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότησή της εξέφρασε η Κίνα μετά τις κατηγορίες του Μαδούρο ότι η κυβέρνηση Τραμπ πραγματοποίησε κυβερνοεπίθεση για να προκαλέσει πλήγμα στο Καράκας.

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Λου Κανγκ είπε ότι η Κίνα είχε αναφορές ότι το ηλεκτρικό δίκτυο έπεσε λόγω μιας επίθεσης χάκερ. «Η Κίνα ανησυχεί βαθιά γι 'αυτό», δήλωσε ο Λου.

«Η χώρα μας ελπίζει ότι η Βενεζουέλα θα μπορέσει να ανακαλύψει τα αίτια της διακοπής και θα αποκαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και την κοινωνική τάξη στη χώρα. Η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια και τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου της Βενεζουέλας», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις κυβερνοεπιθέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας. Η προηγμένης τεχνολογίας κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον της Βενεζουέλας και μόνο η αμερικανική κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη τεχνολογία» δήλωσε την Τρίτη ο Μαδούρο, σε μήνυμά του προς τον λαό.

Η διακοπή οφείλεται πιθανώς σε τεχνικό πρόβλημα στις γραμμές μεταφοράς που συνδέουν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Γκούρι στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν εμπειρογνώμονες στο Reuters.

Η χώρα διανύει την έκτη μέρα χωρίς ρεύμα, με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα για να κρατήσουν τον εξοπλισμό τους σε λειτουργία, με τα τρόφιμα να έχουν ήδη σαπίσει λόγω της τροπικής θερμότητας και τις εξαγωγές πετρελαίου να έχουν διακοπεί.

Την Τρίτη το ρεύμα επανήλθε σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο ρεύμα δεν έχουν κάποιες περιοχές στην πρωτεύουσα του Καράκας και στη δυτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο υπουργός Ενημέρωσης της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στην πλειονότητα της χώρας.

Ο Mαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο των στρατιωτικών και άλλων κρατικών θεσμών, καθώς και την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για την οικονομική αναταραχή του έθνους ενώ έχει χαρακτηρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: skai.gr