Δυσφορία ΕΕ για Λονδίνο: Προετοιμαζόμαστε για Brexit χωρίς συμφωνία

«Προετοιμαζόμαστε για Brexit χωρίς συμφωνία» δηλώνουν τώρα οι Βρυξέλλες, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την ήττα της Τερέζας Μέι στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της νέας συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ. Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ.

Η ΕΕ την Τρίτη προειδοποίησε ότι έπραξε ό,τι της αναλογούσε για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, ωστόσο, η πιθανότητα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ χωρίς συμφωνία πλέον ενισχύεται. 

O εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν εξέφρασε στο πρακτορείο Ανατολή την ενόχληση της ΕΕ με τα αποτελέσματα ψηφοφορίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διεμήνυσε ότι το αδιέξοδο με το Brexit θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο στο Λονδίνο, διότι η ΕΕ έχει κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο.

Υπογραμμίζοντας ότι έμειναν μόνο 17 μέρες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με τη σημερινή (σ.σ Τρίτη) ψηφοφορία, η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί σημαντικά, και θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα είναι απλό το να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ήττα της στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε για το Brexit.