Σε τεντωμένο σχοινί Μέι και ΕΕ ενώ τελειώνει ο χρόνος για το Brexit

Θρίλερ με αβέβαιο τέλος έχουν αρχίσει να θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ απέχουμε λιγότερο από τρεις εβδομάδες έως την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα βαριά ήττα στην αυριανή ψηφοφορία επί των όρων του «διαζυγίου» στην Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς τις τελευταίες πέντε εβδομάδες δεν έχει κατορθώσει να αποσπάσει επαρκείς υποχωρήσεις από την ΕΕ όσον αφορά την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενεϊ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η κ. Μέι θα μεταβεί εκτάκτως στο Στρασβούργο εντός της ημέρας, σε μία ύστατη προσπάθεια να πετύχει συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών βουλευτών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο ταξιδιού της πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, ενώ παράλληλα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μετάθεση της αυριανής ψηφοφορίας.

Στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο φαίνεται πως υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, παρά το γεγονός ότι η κ. Μέι έχει επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Γιούνκερ από χθες το βράδυ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαμήνυσε πως εναπόκειται στο Λονδίνο να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει ή όχι την συμφωνία για το Brexit.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσε σήμερα τις μόνιμες αντιπροσωπείες των 27 κρατών-μελών πως οι βρετανοί συνομιλητές του γίνονται όλο και πιο συγκρουσιακοί, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Εκτίμησε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η κ. Μέι είναι καταδικασμένη να ηττηθεί στην αυριανή ψηφοφορία. Θα πρόκειται για την δεύτερη κοινοβουλευτική ήττα για την Συντηρητική ηγέτιδα όσον αφορά τους όρους του Brexit, μετά την καταψήφιση της πρώτης πρότασής της τον Ιανουάριο με την ιστορική διαφορά των 230 εδρών.

Σε περίπτωση νέας ήττας αύριο η κ. Μέι έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει μία ψηφοφορία για το ενδεχόμενο εξόδου δίχως συμφωνία. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ακολουθήσει ψηφοφορία για μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit.

Η αβεβαιότητα έρχεται στον απόηχο των πιέσεων που έχει δεχτεί η κ. Μέι από υπουργούς της να προαναγγείλει την παραίτησή της ώστε να κερδίσει την στήριξη ευρωσκεπτικιστών στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Πηγή: skai.gr