Ξανάρχισε η επίθεση για την απελευθέρωση του τελευταίου θύλακα του ISIS

Οι δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού (SDF) που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία ξεκίνησαν την επίθεση για την κατάληψη του τελευταίου θύλακα που βρίσκεται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε αξιωματούχος των SDF.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν. Οι δυνάμεις μας συγκρούονται με τους τρομοκράτες και έχει αρχίσει η επίθεση», δήλωσε ο Μούσταφα Μπάλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF.

Πυρήνας του θύλακα του ISIS είναι η κωμόπολη Μπαγούζ.

Όταν ο οικισμός απελευθερωθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αραβοκούρδοι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως την διάλυση του «χαλιφάτου» που κήρυξαν οι τζιχαντιστές το 2014.

Στο απόγειο της δύναμής του το «χαλιφάτο» ήλεγχε έκταση 88.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην ανατολική και βόρεια Συρία και στο γειτονικό Ιράκ, επιβάλλοντας ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στους περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες του.

Έπειτα από πέντε χρόνια μαχών η οργάνωση έχει πλέον χάσει σχεδόν όλες τις εδαφικές κτήσεις της. Παραμένει ωστόσο πηγή έμπνευσης για φανατικούς ισλαμιστές ανά τον κόσμο, ειδικά στην Αφρική και στην Ασία.

Μία ακόμα πρόκληση είναι η διαχείριση των αιχμάλωτων τζιχαντιστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί Ευρωπαίοι που ενστερνίστηκαν την ιδεολογία της οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr