Για ασέβεια προς το ισλάμ κατηγορεί ο Ερντογάν την πορεία των γυναικών

Για ασέβεια προς το ισλάμ κατηγόρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσους έλαβαν μέρος στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή.

Σε προεκλογική συγκέντρωση, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε πως οι συμμετέχοντες άρχισαν να φωνάζουν, να γιουχάρουν και να σφυρίζουν την ώρα που ακουγόταν το κάλεσμα σε προσευχή από κοντινό τζαμί.

Έδειξε στους οπαδούς του βίντεο από την επίμαχη στιγμή της διαδήλωσης και υποστήριξε πως το πλήθος συγκεντρώθηκε υπό την καθοδήγηση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Γυναίκες που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο έχουν αντιτείνει στο Twitter πως δεν είχαν πρόθεση να «καταπνίξουν» το κάλεσμα του μουεζίνη, διευκρινίζοντας πως οι φωνές και τα σφυρίγματα ακούγονταν πλαίσιο της κινητοποίησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα ώστε να διαλύσει την πορεία, όπου συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες.

Οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης τακτικά προσπαθούν να σκορπίσουν διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως το κόμμα AKP του κ. Ερντογάν θα αναδειχτεί η μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει έδαφος, καθώς η τουρκική οικονομία βιώνει παρατεταμένες δυσκολίες.
Πηγή: skai.gr