«Ναι» και «όχι» στις προτάσεις Μακρόν για την ΕΕ από την διάδοχο της Μέρκελ

Το δικό της σχέδιο για την Ευρώπη, που συμπίπτει με τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν στον τομέα της ασφάλειας αλλά διαφέρει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κατέθεσε η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στην Γερμανία και «δελφίνος» της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη» σε έναν κόσμο που απειλείται από [εμπορικά] προστατευτικές και εθνικιστικές αναδιπλώσεις, γράφει η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt.

Ενόψει των ευρωεκλογών στο τέλος του Μαΐου «ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Ευρώπης ημέρες, λέγοντας ότι είναι επείγον να ενεργοποιηθούμε. Έχει δίκιο (...)», γράφει η επικεφαλής του CDU προσθέτοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τις βάσεις της ευρωπαϊκής ευημερίας.

Προτείνει «μία κοινή αγορά για τις τράπεζες», ενώ τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα.

Η κ. Κραμπ-Κάρενμπάουερ απορρίπτει ωστόσο ορισμένες γαλλικές προτάσεις, όπως την πρόταση για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, καθώς και την προοπτική αμοιβαιοποίησης των χρεών, θέμα που παραδοσιακά αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία στην Γερμανία, μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η αμοιβαιοποίηση των χρεών, η ενοποίηση των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ένας κακός δρόμος», γράφει.

Αντίθετα, στον τομέα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώνει απολύτως σύμφωνη με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Για να αισθανθούμε ασφαλείς στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα», γράφει, αποδεχόμενη την ιδέα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Η κ. Κραμπ-Κάρενμπάουερ επαναφέρει ένα παλαιότερο γερμανικό αίτημα, της κοινής μόνιμης έδρας για την ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αν και το Παρίσι έως σήμερα επιμένει να διατηρεί για τον εαυτό του την έδρα αντί να την παραχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέρκελ, η οποία εγκατέλειψε την ηγεσία του CDU αλλά επιδιώκει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, δεν έχει αντιδράσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας το δικό του όραμα για την Ευρώπη.

Για «σιωπή του Βερολίνου» κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel στο σημερινό του κύριο άρθρο.

Κατηγορεί την γερμανική ηγεσία ότι αποφεύγει «μία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» από τον φόβο των τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο, όπου είναι πιθανόν να επικρατήσει η ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο