Κλείσιμο

Σκληραίνει την ταξιδιωτική οδηγία της για την Τουρκία η Γερμανία

Σε αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της για την Τουρκία προέβη η Γερμανία, προειδοποιώντας τους πολίτες της που επισκέπτονται τα τουρκικά εδάφη ότι διατρέχουν κίνδυνο σύλληψης για την έκφραση απόψεων που θα ήταν αποδεκτές στην πατρίδα τους αλλά μπορεί να μην είναι ανεκτές από τις τοπικές Αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο προειδοποίησε πως σε πολλές περιπτώσεις συλλήψεις και διώξεις διατάσσονται για επισκέπτες που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί να μοιραστείς ή να κάνεις «like» σε κάποια ανάρτηση.

Προειδοποιεί επίσης ότι αναρτήσεις ή ιδιωτικές επικοινωνίες μπορεί να καταγγελθούν στην Αστυνομία ανώνυμα. Όποιος καταδικαστεί για ασέβεια σε βάρος του προέδρου Ερντογάν ή για διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή ποινή φυλάκισης, προσθέτει η γερμανική διπλωματία.

«Δηλώσεις που καλύπτονται από την γερμανική νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμούς ή ποινικές διαδικασίες στην Τουρκία», σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Η οδηγία αναφέρει ακόμα ότι την τελευταία διετία γερμανοί υπήκοοι συλλαμβάνονται όλο και συχνότερα «αυθαιρέτως», προσθέτοντας ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι πολίτες που έχουν προσωπικούς δεσμούς με την Τουρκία ή έχουν λάβει μέρος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από οργανώσεις που έχουν τεθεί εκτός νόμου από την Άγκυρα.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία έχουν επιδεινωθεί απότομα από το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα.

Το Βερολίνο έχει συναινέσει στο ουσιαστικό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ο γερμανός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει δεσμευτεί πως εάν εκλεγεί θα θέσει και επίσημα τέλος στις ενταξιακές συζητήσεις.
Πηγή: skai.gr