Στο χαμηλότερο επίπεδο έως τώρα η συμμετοχή στα κίτρινα γιλέκα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», στις 17 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε η συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών.

Περίπου 28.600 άνθρωποι είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις έως τις 18:00 τοπική ώρα, δέκα και πλέον χιλιάδες λιγότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο το περασμένο Σάββατο, όπως διέρρευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι πορείες κύλισαν ήρεμα. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για λίγες δεκάδες προσαγωγές σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς να είναι σαφές ακόμα εάν οποιαδήποτε μετατράπηκε σε σύλληψη.

Στο Παρίσι υπολογίζεται πως βάδισαν 3.000 άνθρωποι, έναντι 4.000 που είχαν συρρεύσει στους δρόμους πριν από επτά ημέρες. Τα «κίτρινα γιλέκα» πολλές φορές καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία υποτιμά εσκεμμένα την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, ώστε να υπονομεύσει το κίνημα.

Τα επίσημα στοιχεία πάντως καταδεικνύουν ότι μετά από 17 εβδομάδες διαδηλώσεων και τουλάχιστον τρία Σαββατοκύριακα γενικευμένων επεισοδίων το κίνημα έχει αρχίσει να χάνει την δυναμική του.

Το επόμενο Σάββατο αναμένεται να είναι κρίσιμο για τις προοπτικές των «κίτρινων γιλέκων», καθώς θα έλθει μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την συζήτηση ζητημάτων που έχουν πυροδοτήσει την λαϊκή οργή – όπως η φορολογία, η φτώχεια, η ανεργία και η αίσθηση πως η κυβέρνηση δεν κατανοεί τους πολίτες.

Το κίνημα ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά των νέων αυξήσεων στους περιβαλλοντικούς φόρους στα καύσιμα αλλά εξελίχθηκε σε γενικότερη έκφραση οργής για την ανισότητα και τα κοινωνικά προβλήματα στην Γαλλία.

Τον Δεκέμβριο, στο απόγειο των διαδηλώσεων, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να καταλαγιάσει το λαϊκό αίσθημα, όπως επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού, κατάργηση της μείωσης συντάξεων και διασφάλιση του αφορολόγητου για υπερωριακά ωρομίσθια.

Τα μέτρα αναμένεται να ανεβάσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πηγή: skai.gr